StoryEditor

Účtovné kontroly rozpočtu EÚ sú nespoľahlivé

02.08.2002, 00:00

Systém kontroly účtov rozpočtu Európskej únie (EÚ), ktorý dosahuje úroveň 98 mld. eur, je podľa zverejnenej správy Európskeho dvora audítorov kritizovaný ako neistý a nespoľahlivý. Správa, ktorú získal aj denník Financial Times (FT), podporuje sťažnosti Marty Andreasenovej, bývalej hlavnej účtovníčky Európskej komisie (EK), ktorá musela opustiť svoj post v máji tohto roku. Správa hovorí, že účtovný systém EK obsahuje určité riziká v spojitosti s jeho hodnovernosťou. Riziká pramenia hlavne z mimoriadneho nedostatku bezpečnosti. Komisiu už pritom audítori upozornili, do dnešných dní však nepodnikla žiadne konkrétne kroky, aby situáciu zmenila.
Ako ďalej uviedol denník, už vo výročných správach z rokov 1999 a 2000 audítori kritizovali účtovný systém EK s názvom Sincom 2. Nová správa dvora audítorov však potvrdzuje, že problémy trvajú dodnes. Pri zostavovaní tohto systému nebol žiaden z účtov vytvorený na základe všeobecne platných účtovných štandardov, ako je, napríklad, podvojné účtovníctvo. Okrem toho konečné údaje, ktoré generuje systém, by mohli byť rozporuplné a to tak, že vykazovanie výdavkov z rovnakých účtov by mohlo mať dve rôzne hodnoty.
Európsky dvor audítorov v stredu potvrdil, že pracovná verzia správy, vytvorená šéfom dvora audítorov Colinom Maynardom, bola zaslaná EK na pripomienkovanie ešte vo februári. Predstavitelia EK oznámili, že správa nemala byť nikdy zverejnená, pretože obsahuje nesprávne údaje a spôsob, akým bola napísaná, je veľmi nevhodný. Vzhľadom na mnohé pokusy koordinovať rôzne časti systému správa hovorí: "Vyskytuje sa tu mnoho chýb, čím sa zbytočne míňajú prostriedky z fondov (je však nemožné toto číslo spresniť)." Kontroly v systéme boli neadekvátne, a preto nebolo možné zverejniť presné údaje o hodnotách zaplatených tretím stranám.
Dokument podporuje kritiku M. Andreasenovej, ktorá sa odmietla podpísať pod účty EÚ za rok 2001 a neskôr bola preradená na post bez zodpovednosti (aj keď s plným platom 125 tis. eur.)
M. Andreasenová prišla do Európskej komisie v januári tohto roku, aby objavila nefunkčné časti procesu riadenia rozpočtu. Ako sa neskôr vyjadrila, odmietla sa podpísať pod účty EÚ a nádejala sa, že v snahe zlepšiť situáciu sa bude podieľať hlavne na procese reformy systému. M. Andreasenová tvrdí, že na ňu vyvíjali nátlak, aby účty podpísala. Po tom, ako sama iniciovala kampaň na zmenu účtovníckeho systému Sincom 2, ju ihneď preradili na iné miesto. Krátko nato Neil Kinnock, podpredseda EK zodpovedný za administratívu, začal disciplinárne konanie proti M. Andreasenovej s odôvodnením, že porušila personálne pravidlá a neodôvodnene obvinila predstaviteľov EK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:02