StoryEditor

Firmy prekonávajú ekonomickú silu štátov

Zo 100 najväčších svetových ekonomických subjektov 29 predstavujú firmy. Najväčšou je ropná spoločnosť Exxon Mobil, ktorej ekonomická sila presahuje silu ekonomiky Pakistanu. Ako sa uvádza v správe Organizácie Spojených národov (OSN), Pakistan je pritom krajina s viac než 141 mil. obyvateľov, z čoho niečo vyše 50 % sú ľudia v produktívnom veku, na druhej strane, ExxonMobil zamestnáva vo svete 95-tisíc ľudí. Na 1. mieste sa umiestnili USA, za nimi Japonsko a 3. priečka ekonomickej sily patrí Nemecku.

Rusko sa umiestnilo na 18. mieste medzi Argentínou (17.) a Švajčiarskom (19.)
Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) so sídlom v Ženeve vo svojej správe merala pridanú hodnotu pomerom zisku a miezd v spoločnostiach k HDP krajín za rok 2000. ExxonMobil sa umiestnil na 45. mieste s pridanou hodnotou 63 mld. USD. Podľa správy je napr. firma General Motors z ekonomického hľadiska väčšia ako Nový Zéland. Nigéria zasa skončila medzi firmami DaimlerChrysler a General Electric. Tabaková spoločnosť Philip Morris s pridanou hodnotou 19 mld. USD je na úrovni Tuniska, Slovenska a Guatemaly. Slovensko v rebríčku predstihol ešte IBM Corp. a nemecké koncerny Volkswagen AG a E.ON AG. Spomedzi kandidátskych krajín sa za Slovensko zaradilo ešte Slovinsko.
Údaje v správe UNCTAD dokazujú relatívnu dôležitosť 100 najväčších firiem na svete, ktoré sú stále na vzostupe. V roku 2000 tieto firmy zaznamenali spoločnú pridanú hodnotu v objeme 4,3 % svetového HDP, pričom ešte v roku 1990 bola táto hodnota 3,5 % svetového HDP. "Vo všeobecnosti najväčšie firmy sveta rastú rýchlejšou mierou ako krajiny," povedal Miguel Perez-Ludena, hovorca UNCTAD. Ako ďalej uviedol, cieľom tohto prieskumu bolo zapojenie sa do debaty o tom, či sú najväčšie svetové korporácie skutočne (ekonomicky) väčšie ako krajiny. Podľa The Moscow Times sa pri prieskume použil mechanizmus pridanej hodnoty, aby bolo možné dosiahnuť presnejší výpočet. Väčšina iných prieskumov meria veľkosť firmy na základe predaja alebo zahraničných aktív. "Spoločnosti by neboli až tak silné, keby sme skúmali predaj. Sú však stále dostatočne silné na to, aby produkovali viac pridanej hodnoty ako celé krajiny, napríklad Pakistan alebo Nigéria," dodáva M. Perez-Ludena.
Podľa Leonida Grigorijeva z Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied mechanizmus pridanej hodnoty utvoril reálny obraz. "Globálna a spoločenská zodpovednosť najvyšších predstaviteľov jednotlivých korporácií by mala byť omnoho vyššia. Často totiž záleží viac na ich rozhodnutiach ako na rozhodnutiach prezidentov jednotlivých krajín," dodáva L. Grigorijev. Prvých 44 miest v zozname najväčších ekonomických subjektov však obsadili predsa len krajiny.

Hospodárska sila jednotlivých subjetkov
Poradie Krajina/spoločnosť HDP/pridaná hodnota* (v mld. USD)
1. USA 9,810
2. Japonsko 4,765
3. Nemecko 1,866
4. Veľká Británia 1,427
5. Francúzsko 1,294
6. Čína 1,080
18. Rusko 251
45. ExxonMobil 63
46. Pakistan 62
47. General Motors 56
54. Maďarsko 46
55. Ford Motor Co. 44
85. Philip Morris 19
86. Slovensko 19
87. Chorvátsko 19
93. Slovinsko 18
100. BT 17
--------------------------------------------------------------------------
*HDP pre krajiny a pridaná hodnota pre firmy
Zdroj: UNCTAD

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:58