StoryEditor

Audítori prehliadli každý druhý krach

16.07.2002, 00:00
"Veľká päťka" najväčších svetových audítorských spoločností zlyhala pri výkone svojej činnosti. Asi u polovice svojich zákazníkov, ktorí od začiatku minulého roka požiadali o ochranu pred veriteľmi, audítori prehliadli finančné problémy a neupozornili ich ani na možné dôsledky. K tomuto záveru prišla spoločnosť Weiss Ratings Inc. vo svojej poslednej štúdii.

Bilancia je alarmujúca: 42 % z celkovo 228 skúmaných spoločností, ktoré od 1. januára 2001 požiadali na základe kapitoly 11 o ochranu pred veriteľmi, audítori potvrdili účtovné výkazy aj napriek ich zlej finančnej situácii. Väčšinu kontrolných správ vypracovali audítorské spoločnosti približne 9 až 12 mesiacov predtým, ako kontrolované firmy požiadali o ochranu podľa kapitoly 11.
Najhoršie podľa štúdie dopadla audítorská spoločnosť KPMG. Pri 16 z celkovo 28 kontrolovaných spoločností, ktoré neskôr požiadali o ochranu pred veriteľmi, nevydala spoločnosť žiadne predbežné upozornenie o finančných problémoch. Naopak, najlepšie dopadla spoločnosť Pricewaterhouse Coopers. Tá vydala predbežné upozornenie 24 firmám z 38, ktoré mali neskôr finančné ťažkosti. Druhá najväčšia audítorská spoločnosť Delloite & Touche obsadila spoločne s firmou Arthur Andersen 3. miesto. Obe firmy neupozornili na možné finančné problémy 44 % z celkových kontrolovaných spoločností, ktoré sa neskôr dostali do problémov. Na 2. mieste skončila Ernst & Young s 35 %.
To, že kontrolóri robia korekcie vo výročných výkazoch až vtedy, keď sú spoločnosti v ťažkých problémoch, súvisí podľa profesora Douglasa Carmichela z Baruch College v New Yorku s úzkymi vzťahmi medzi zadávateľmi a audítormi. Čím je zákazník dôležitejší, tým môže robiť väčší tlak na audítora. Táto závislosť medzi oboma stranami sa stala aj hlavnou témou v americkom Kongrese. Ten teraz chce vypracovať riešenia, ktoré by v budúcnosti umožňovali väčšiu kontrolu činnosti všetkých audítorov.
V Nemecku boli podobné štúdie o činnosti audítorov v dôsledku právnej úpravy doteraz nemožné. To sa však v poslednom čase zmenilo. "Od roku 1999 musia audítorské spoločnosti upozorňovať na riziká ďalšieho zotrvania kontrolovaných firiem nielen v audítorských správach, ale aj v tzv. potrdeniach o revízii," vysvetlil Gerhard Gross z nemeckého inštitútu audítorov. Potvrdenie o revízii je uverejňované spolu s audítorskou správou. V konečnom dôsledku to znamená, že v najbližšom období by mohla nastať vlna kontrol v audítorských spoločnostiach zameraná práve na upozorňovanie na finančné problémy.

Percento firiem, v ktorých audítori prehliadli problémy
--------------------------------------------------------------------------
KPMG 57 %
Deloitte & Touche 44 %
Arthur Andersen 44 %
Ernst & Young 35 %
Pricewaterhouse Coopers 37 %
Zdroj: Handelsblatt

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:52