StoryEditor

Poľsko musí odškodniť investorov

02.04.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Varšava (SITA)
Poľsko bude musieť zaplatiť firmám 1,2 mld. USD ako kompenzáciu za zrušenie daňových výnimiek, ktorých odstránenie požaduje Európska únia (EÚ) ako podmienku členstva, vyhlásil poľský minister hospodárstva Jacek Piechota. Veľkorysé daňové prázdniny poskytovalo Poľsko zahraničným a domácim firmám výmenou za podnikanie v špeciálnych priemyselných zónach v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou.
Avšak pravidlá o voľnom trhu v EÚ, ktorej členom sa Poľsko chce stať v roku 2004, zakazujú 100-percentné daňové výnimky poskytované Varšavou. Poľsko sa preto rozhodlo zrušiť niektoré z daňových úľav, ale zároveň bude musieť odškodniť investorov, aby sa vyhlo súdnym konaniam.
Piechota ďalej povedal, že Poľsko, ktoré je najväčšou zo stredoeurópskych kandidátskych krajín na členstvo v EÚ, bude musieť v nasledujúcich rokoch zaplatiť 2 až 5 mld. zlotých (485 mil. až 1,21 mld. USD), čo ešte viac vyčerpá už aj tak napnutý štátny rozpočet.
Poľský ľavicový kabinet, ktorý predminulý týždeň dosiahol s úniou kľúčovú dohodu o predaji poľnohospodárskej pôdy cudzincom, sa potrebuje aj v otázke hospodárskej súťaže dopracovať k rýchlej dohode, ak chce prístupové rokovania ukončiť podľa plánu, teda v decembri.
V rámci projektu priemyselných zón, ktorý vznikol v roku 1997, ponúklo Poľsko 10-ročné daňové prázdniny, ako aj ďalšie 50-percentné daňové zľavy v nasledujúcej dekáde. Toto opatrenie zabezpečilo Poľsku multimiliardové kontrakty s takými priemyselnými gigantmi, ako je General Motors či Toyota, a stalo sa kľúčovým prvkom v súperení s ostatnými krajinami, ako sú Maďarsko a Česká republika, o priame zahraničné investície.
Poľsko pôvodne plánovalo uzatvoriť kapitolu Hospodárska súťaž do konca júla, ale podľa zdrojov blízkych Európskej komisii zložitosť problému, ktorý okrem toho zahŕňa aj reštrukturalizáciu zastaraného oceliarskeho sektoru, posunie uzavretie tejto kapitoly až do druhej polovice tohto roku.
Miera nezamestnanosti v Poľsku dosiahla nový povojnový rekord, keď sa vo februári vyšplhala až na 18,1 percenta s počtom 3,3 milióna evidovaných nezamestnaných. Ekonomická kríza zapríčinila v nedávnych mesiacoch zrušenie tisícov pracovných miest v automobilovom, oceliarskom a telekomunikačnom sektore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:51