StoryEditor

British Energy je pred kolapsom

09.09.2002, 00:00

Spoločnosť British Energy, ktorá je najväčším výrobcom jadrovej energie vo Veľkej Británii, na sklonku uplynulého týždňa oznámila, že jej bezprostredne hrozí insolventnosť a už vo veľmi krátkom čase nebude schopná plniť si svoje finančné záväzky.
V oficiálnom vyhlásení British Energy požiadala vládu, aby jej okamžite pomohla. Blairov kabinet reagoval tým, že rozhovory o finančnej asistencii sa uskutočnia a ich cieľom bude v širšom kontexte aj reštrukturalizácia v tejto významnej energetickej skupine.
British Energy je presvedčená o úspechu rokovaní s vládou, čo jej umožní splniť si svoje finančné záväzky a zachovať hodnovernosť voči investorom.
Vzhľadom na terajšiu situáciu sa totiž dočasne pozastavilo obchodovanie akcií British Energy, hodnota ktorých sa za uplynulý rok znížila o 75 %.
Britské ministerstvo obchodu a priemyslu vyjadrilo presvedčenie, že pomoc je nevyhnutná a v zásade aj reálna, nepôjde však o finančnú injekciu v štýle Railtracku, prevádzkovateľa železničnej siete a jej infraštruktúry vo Veľkej Británii.
British Energy však predstavuje iný prípad, pretože britský vládny kabinet je priamo zodpovedný za bezpečnosť výroby jadrovej energie a musí garantovať aj dostatočné dodávky elektriny, čo je zároveň dôvodom, prečo sa bude vláda angažovať v celom procese.
Ministerstvo obchodu a priemyslu požiadalo Credit Suisse First Boston, aby vykonával funkciu poradcu a aranžoval finančnú pomoc pre British Energy.
Táto asistencia však musí spĺňať všetky parametre vládnej pomoci v duchu záväzných pravidiel Európskej únie.
British Energy, ktorá produkuje 20 % elektrickej energie vo Veľkej Británii, zvažuje aj predaj svojich akciových podielov v USA. V americkej firme Amergen, ktorá prevádzkuje tri jadrové elektrárne, sa hodnota týchto podielov odhaduje na 200 až 300 mil. libier (470 mil. USD).
Nelikvidnosť British Energy podľa expertov vyplýva z relatívne nízkej ceny elektrickej energie vo Veľkej Británii, no hlavným dôvodom je fakt, že British Energy musela zastaviť výrobu v dvoch reaktoroch v Škótsku, v ktorých došlo k problémom s chladiacimi systémami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:31