StoryEditor

Moc ropného kartelu začína pomaly slabnúť

09.08.2002, 00:00
Moc ropného kartelu, Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), nad svetovým trhom energie, sa začína oslabovať. Ako ukázali najnovšie údaje o produkcii ropy, členovia kartelu totiž ignorujú stanovené kvóty, aby vyťažili čo najviac z vysokých cien ropy.

Prieskum poradenskej firmy Petrologistics, ktorý zahŕňa tankery opúšťajúce prístavy členských krajín OPEC, preukázal, že krajiny dodržiavajú stanovené kvóty už len na 63 %. Podľa tohto prieskumu sú najväčšími previnilcami Alžírsko a Nigéria. Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, Saudská Arábia však takisto ťaží viac, než má povolené. Tu je však dôvodom hlavne vnútorný politický tlak a problémy s financiami. V súčasnosti aj riziko amerického útoku na Irak zvyšuje dopyt, pretože krajiny sa chcú zásobiť ropou pre prípad, že by ceny rapídne stúpli.
OPEC má jasne definovanú politiku znižovania alebo zvyšovania produkcie tak, aby sa cena ropy pohybovala na úrovni okolo 25 USD. Pondelková cena surovej ropy kartelu OPEC dosiahla 24,77 USD. Analytici si myslia, že hlavným dôvodom prekračovania stanovených kvót je vysoká cena ropy a producenti chcú, samozrejme, z toho získať čo najviac. Ako pre BBC uviedol Clay Smith, ropný analytik Commerzbank v Londýne, cena ropy je na úrovni požadovanej OPEC-om a členské krajiny si neuvedomujú, že svojím správaním ohrozujú cenovú stabilitu na svetových trhoch. Prieskum uskutočnený agentúrou Reuters ukázal, že 10 členov OPEC-u, ktorí mali podľa kartelu ťažbu obmedziť, v júni vyprodukovalo 23,56 mil. barelov, čo je 9 % nad stanovený limit.
K porušovaniu limitov prispeli aj vnútorné finančné problémy. Nigéria a Alžírsko majú problémy so štátnym rozpočtom. Obe krajiny preto tlačia na kartel, aby ťažobné kvóty zvýšil. Pokiaľ tak neurobí, budú produkovať nad povolenú úroveň. V Saudskej Arábii neustále sa zvyšujúca nezamestnanosť a zlá situácia vo verejných financiách viedli k nepokojom, ktoré vyvolali hlavne islamskí extrémisti, čím sa musel zvýšiť aj počet bezpečnostných zložiek v uliciach. Krajiny OPEC-u tvrdia, že zvyšovaním ťažby chcú dosiahnuť určitý "oddych" vo finančnej oblasti. Ak však budú zvyšovať export aj nečlenské krajiny ako Rusko a členské krajiny pritom nebudú dodržiavať limity, hrozí veľké riziko oslabenia vplyvu kartelu na svetový trh s ropou. Pokles cien pod úroveň 20 dolárov za barel by mohol následne spôsobiť šok pre celý svet a možno až vtedy by sa členské krajiny kartelu spamätali a opäť začali dodržiavať stanovené ťažobné kvóty.
Produkcia ropy oproti stanoveným kvótam v júli (v mil. barelov/deň)
Ťažba Stanovená kvóta
Alžírsko 0,88 0,693
Indonézia 1,10 1,125
Irán 3,39 3,186
Kuvajt 1,91 1,741
Líbya 1,32 1,162
Nigéria 1,92 1,787
Katar 0,64 0,592
Saudská Arábia 7,65 7,053
Spojené arabské emiráty 1,98 1,894
Venezuela 2,77 2,497
Zdroj: Reuters

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:34