StoryEditor

Francúzsko zdražuje cigarety

30.05.2003, 00:00

Francúzsky minister zdravotníctva Jean-Francois Mattei chce v rámci boja proti rakovine do roku 2006 zdvojnásobiť ceny cigariet. Na základe plánu, ktorý francúzska vláda zverejnila pri príležitosti Svetového dňa bez fajčenia, by mala od daného roka stáť škatuľka s 20 cigaretami 7,65 eura a predaj tabakových výrobkov osobám vo veku pod 16 rokov bude úplne zakázaný. Potenciálnych nových klientov tabakového priemyslu mieni odstrašiť zákazom predaja malých balíčkov s 10 až 15 kusmi cigariet.
Ako sa na vyjadrenie J. F. Matteia odvoláva rakúsky denník Die Presse, prvoradou úlohou výrazného zvýšenia dane z tabakových výrobkov nie je podporiť príjmy do štátnej pokladnice, ako to v súčasnosti plánuje Nemecko so zvýšením dane o jedno euro za škatuľku cigariet, ale má mať predovšetkým odstrašujúci účinok. Ako príklad si vzal Veľkú Britániu, kde sú ceny cigariet v porovnaní s kontinentom v súčasnosti dvojnásobné a v krajine je podstatne menej fajčiarov.
Boj proti tabakovým výrobkom v domovskej krajine značiek Gauloises a Gitanes je jedným zo "stavebných kameňov" druhého funkčného obdobia prezidenta Jacqua Chiraca, ktoré sa končí v máji 2007. J. Chirac v marci sľúbil, že pomocou miliardového programu obmedzí fajčenie, a tým aj počet úmrtí na rakovinu. Pred tromi týždňami však jeho kampaň utrpela neočakávaný úder, keď parlament neschválil plánované sankcie za predaj tabakových výrobkov mladistvým do 16 rokov. J. F. Mattei teraz musí tieto tresty zmierniť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:20