StoryEditor

Solárna energia v Nemecku sa prudko rozvíja

25.08.2004, 00:00

Podiel obnoviteľných zdrojov energie na celkovej produkcii elektriny v Nemecku v 1. polroku 2004 prvýkrát dosiahol desať percent, kým v rovnakom období minulého roka išlo o 7,9 percenta. Vláda mieni podiel obnoviteľných zdrojov ďalej zvyšovať a v roku 2010 by mal dosiahnuť minimálne 12,5 percenta. V dlhodobom horizonte -- do roku 2050 -- by obnoviteľné zdroje mali tvoriť minimálne 50 percent vyprodukovanej elektrickej energie.

Slnečná energetika napreduje
Nemecko od 1. augusta výrazne zvyšuje podporu pre tento sektor, kde začína dominovať slnečná energia. Tá zatiaľ tvorí len jedno percento produkcie z obnoviteľných zdrojov, no patrí medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúci segment. Výrobcovia elektriny zo slnečnej energie dostanú základnú podporu 45,7 centa na kilowatthodinu (kWh), čo spolu s dodatočnými úľavami môže dosiahnuť až 62,4 centa. Malé vodné elektrárne majú nárok na 9,67 centa na kWh a elektrárne na bioplyn na 17,5 centa. Podpora má platnosť 20 rokov.
Výrobcovia, ktorí svoju "zelenú" energiu napájajú do verejných rozvodných sietí, získavajú podporu od regionálnych rozvodných podnikov. Tie zasa tieto náklady prenášajú na spotrebiteľov. Združenie elektrárenského sektora uvádza, že táto podpora vlani predstavovala 1,9 miliardy eur a upozorňuje na neustále rastúce dodatočné náklady spotrebiteľov. Minister životného prostredia Jürgen Trittin však argumentuje, že táto podpora obnoviteľných zdrojov zaťažuje priemernú domácnosť len jedným eurom mesačne.
Vysoká úroveň podpory urobila z Nemecka jeden z najdôležitejších trhov slnečnej energie vo svete, tento energetický zdroj využíva viac už len Japonsko. Združenie solárneho energetického sektora očakáva, že objem nemeckého trhu slnečnej energie sa v tomto roku zdvojnásobí približne na 300 megawattov. Kým totiž doteraz využívali slnečné kolektory predovšetkým súkromné domácnosti, vďaka zrušeniu limitov na rozlohu solárnych kolektorov vzniká čoraz viac veľkých elektrární podobných veterným parkom.
Rýchlo rastúci trh motivuje mnohé podniky na účasť na výrobe solárnych článkov. Koncerny ako BP, Shell alebo RWE priamo alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vstupujú do výroby solárnych článkov. Solárne elektrárne sa financujú prostredníctvom uzavretých fondov.
Kým vodná energetika má veľmi obmedzené možnosti rozvoja, sektor bioplynu očakáva na základe novely zákona nový rozmach. Prezident Združenia bioplynárenského sektora Josef Pellmeyer očakáva v nadchádzajúcich rokoch zdvojnásobenie počtu elektrární na 4 000. Vďaka dodatočnej podpore budú rentabilné aj veľké zariadenia, ktoré budú elektrinu produkovať výlučne z obnoviteľných surovín, ako obilie alebo hnoj.

Atómová energetika nepovedala posledné slovo
Aj napriek prudkému rozvoju obnoviteľných zdrojov je téma jadrovej energetiky stále aktuálna, keďže opozícia začiatkom mája spochybnila plán postupného rušenia atómových elektrární. Kompromis, ktorý po dlhých rokoch tvrdých bojov uzatvoril energetický sektor a vláda, mal byť pritom jasnou vecou. Kým vláda presadila odstúpenie od jadrovej energie, spoločnosti zabránili okamžitej realizácii tohto plánu. Nové elektrárne sa síce nesmú stavať, no existujúce zariadenia dostali čas.
Jadrová energia v súčasnosti tvorí 30 percent celkovej produkcie elektriny v Nemecku, významnejšie je iba uhlie. Podľa kompromisného plánu by mal tento podiel v roku 2015 dosiahnuť už iba 15 percent a do roku 2020 by mali byť v prevádzke zo súčasných 18 elektrární len tri.
Koncerny hrajú o čas a dúfajú, že nastane zmena vlády. To, že by aj potom mohlo prísť k úplnému zrušeniu kompromisu, neveria ani optimisti. Táto téma je natoľko citlivá, že aj nová vláda súčasnej opozície by k nej pristupovala opatrne. Podľa názoru odborníkov najrealistickejší scenár spočíva v predĺžení času prevádzky existujúcich atómových elektrární. Podľa prieskumu spoločnosti Trend Research medzi manažérmi energetických spoločnosti dve tretiny respondentov očakáva predĺženie prevádzky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:14