StoryEditor

Rakúski investori sú mimoriadne aktívni

28.09.2004, 00:00
Expanzia rakúskych firiem v strednej a východnej Európe naberá na obrátkach. Rakúsko patrí medzi najväčších investorov v tomto regióne, a to aj napriek tomu, že samotná krajina má iba osem miliónov obyvateľov a radí sa medzi stredne veľké západné ekonomiky.

Ako uviedla agentúra Reuters, vďaka akvizíciám a investíciám v Poľsku, Česku, Maďarsku, na Slovensku a na Balkáne vyvoláva táto expanzia spomienky na pôvodné postavenie Rakúska v rámci rakúsko-uhorskej monarchie. Kľúčové aktivity v strednej Európe uskutočňujú v prvom rade najväčšie rakúske firmy. Rastový potenciál ich akvizícií sa odrazil aj na hlavnom indexe rakúskej burzy ATX. Rakúsko, napriek tomu, že je v desiatke najsilnejších ekonomík Európskej únie z hľadiska hrubého domáceho produktu na obyvateľa, v tomto regióne prekonáva v rozsahu investícií aj také krajiny, ako sú Nemecko, Veľká Británia či USA.
V bankovom sektore tri z najväčších rakúskych bánk patria k najaktívnejším zahraničným bankám v strednej a vo východnej Európe. Okrem nich sa úspešne presadzuje aj ropná spoločnosť OMV, stavebný koncern Wienerberger, Austrian Airlines a Telekom Austria. Práve telekomunikácie sú oblasťou, v ktorej sa na trhoch strednej a východnej Európy i na Slovensku úspešne presadzuje najväčšia privátna rodinná rakúska komunikačná spoločnosť Kapsch. Tá je systémovým integrátorom a dodávateľom špičkových technológií pre verejné a podnikové siete, hlavne však systémov v oblasti dopravy, pre cestnú infraštruktúru a železnice.

Rozhovor s reprezentantom spoločnosti Kapsch Telecom Štefanom Kollárovitsom

Kapsch je aktívny v tomto regióne už dlhšie obdobie, no k masívnemu prieniku došlo až v 90. rokoch. Vo viacerých krajinách otvoril vlastné zastúpenia, na Slovensku presne pred desiatimi rokmi. Čo priťahuje Kapsch do tohto teritória?
- Rakúsko malo už v minulosti tradične dobré politické a hospodárske vzťahy s krajinami strednej a východnej Európy. Čiastočne vďaka obdobiu rakúsko-uhorskej monarchie, ale od začiatku 90. rokov najmä vďaka geografickej polohe, mentálnej blízkosti a hlavne tvrdej práci. Práve preto, že Rakúsko je relatívne malá krajina, jeho firmy sú ochotnejšie investovať aj do menších trhov než spoločnosti z veľkých ekonomík.

Aké sú najvýznamnejšie referencie Kapschu na Slovensku?
- Naše ústredne, telefóny, riešenia dátových sietí a call centier nájdete vo viacerých významných slovenských inštitúciách. Spomeniem napríklad parlament, Slovak Telecom, Orange Slovensko, UPC Slovensko alebo Slovenský plynárenský priemysel. Bezpochyby najvýznamnejšími inštaláciami sú však komunikačné riešenia pre železnice - analógový rádiový komunikačný systém Zugfunk a digitálny GSM-R, ktorý je pripravený na inštaláciu. Nemôžem nespomenúť ani povelový komunikačný systém KS 2000 na bratislavskej železničnej hlavnej stanici, ktorý používa aj viedenské letisko Schwechat.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:50