StoryEditor

Šanca pre operátorov mobilných sietí

27.08.2002, 00:00
Operátori mobilných sietí zrejme dostanú od regulačných orgánov výraznú pomoc. Európska komisia (EK) má totiž v úmysle podporiť plán zvýšenej spolupráce pri delení nákladov, ktoré sú určené na budovanie sietí tretej generácie. Už do niekoľkých dní sa očakáva, že EK schváli takúto dohodu o budovaní 3G infraštruktúry vo Veľkej Británii.

Má sa vzťahovať na dcérsku spoločnosť Deutsche Telekom - T-Mobile a mobilného operátora MMO, ktorý vznikol odčlenením od British Telecommunications. Podobný koordinovaný postup oboch firiem sa očakáva aj v Nemecku. Definitívne rozhodnutie prijmú zrejme na budúci mesiac po konzultáciách s viacerými európskymi operátormi. Analytici však už teraz poznamenávajú, že dochádza k dosť nezvyčajnému prehodnoteniu predchádzajúcich stanovísk EK. Jej predstavitelia sa totiž ešte nedávno jasne vyjadrovali v prospech tvrdých konkurenčných podmienok pri poskytovaní 3G-služieb. Vzájomné delenie nákladov pri budovaní novej infraštruktúry takúto konkurenciu výrazne redukuje. EK však dospela k záveru, že je nevyhnutné urobiť čosi, čo pomôže mobilným operátorom.
Doteraz boli stanoviská v tejto sfére dosť nejasné a miestami aj protichodné.
V marci minulého roka EK pozitívne hodnotila výzvy komisára pre oblasť telekomunikácií Erkkiho Liikanena, ktorý presadzoval spoločný postup operátorov pri budovaní sietí tretej generácie. O mesiac neskôr však komisár pre hospodársku súťaž Mario Monti tvrdil, že delenie nákladov pri budovaní 3G-infraštruktúry závisí nielen od počtu operátorov, ale aj od hĺbky ich kooperačných väzieb. Pri udeľovaní licencií vynaložili viac ako 100 mld. eur, a tieto zdroje budú iba ťažko nahraditeľné.
V štúdii investičnej banky Schroder Salomon Smith Barney sa konštatuje, že operátori na európskych trhoch budú musieť v priebehu roka vygenerovať dodatočné výnosy zhruba 500 eur na jedného klienta, aby mohli aspoň sčasti kompenzovať predchádzajúce investičné náklady. Časť z nich tvrdí, že získať dodatočné zdroje bude nevyhnutné, aby mohli vôbec poskytovať služby v rámci EÚ.
T-Mobile a MMO vychádzajú z toho, že dohoda o spoločnom vynakladaní finančných zdrojov na budovanie 3G-sietí im pomôže ušetriť zhruba 30 % kalkulovaných nákladov. V konkrétnych číslach to napríklad znamená, že T-Mobile ušetrí 3 mld. eur z pôvodne plánovaných 9 mld. eur na budovanie 3G-sietí do roku 2010. Regulačné orgány v Nemecku, ale aj vo Veľkej Británii sú pritom priaznivo naklonené spolupráci konkurenčných operátorov pri spoločnom budovaní infraštruktúry na poskytovanie služieb tretej generácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:25