StoryEditor

Emkobelu robia starosti neplatiči

23.09.2002, 00:00

Výrobca tepla a teplej úžitkovej vody (TÚV) Emkobel, a. s., Spišská Nová Ves, odhaduje svoj zisk v tomto roku približne na pol milióna korún, hoci minulý rok ukončil so ziskom 1,7 mil. Sk. Zníženie plánovaných výnosov majú na svedomí predovšetkým vyššie náklady na nákup zemného plynu. HN to potvrdil zástupca riaditeľa firmy Radoslav Gomolčák.
Ekonomiku podniku, ktorého jediným akcionárom je mesto Spišská Nová Ves, doteraz veľmi nepriaznivo ovplyvňovali nevyplatené štátne dotácie za rok 1997 v objeme 7 mil. Sk. V týchto dňoch firma uvedený balík peňazí konečne získala. Časť prostriedkov použije na úhradu faktúr za plyn a časť na splátky 30-miliónového úveru, ktorý si spoločnosť zobrala pred dvoma rokmi.
Emkobel spravuje 22 plynových kotolní s celkovým inštalovaným výkonom 120 MW, 18,3 km teplovodných rozvodov, ako aj dve kogeneračné jednotky na združenú výrobu tepla a elektrickej energie. Ročne predáva okolo 500 tis. GJ tepelnej energie, približne 460 tis. m3 TÚV a 3 500 MWh elektrickej energie. Teplo a TÚV dodáva do približne 9 200 bytov, ďalej do škôl, administratívnych budov i pre ostatnú infraštruktúru mesta.
Za desať rokov Embokel investoval do modernizácie 194 mil. Sk, čo sa v konečnom dôsledku pozitívne prejavilo na cene tepla pre odberateľov. Tá v súčasnosti patrí medzi najnižšie na Slovensku (327,80 Sk/GJ). Tohtoročné investície, o ktorých Emkobel uvažuje, budú v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o niečo nižšie. Spoločnosť plánuje rekonštrukciu technológie v troch plynových kotolniach za 4,5 mil. Sk.
Rozvojové aktivity spoločnosti však brzdia odberatelia, ktorí neplatia za teplo a TÚV. Po poslednej vykurovacej sezóne dlhujú Emkobelu okolo 10 mil. Sk. Vedenie podniku je preto rozhodnuté začať s vykurovaním jednotlivých objektov až potom, keď si jeho dlžníci vyrovnajú všetky svoje záväzky. O prerušení dodávky tepla informoval Emkobel nielen správcov jednotlivých administratívnych budov, ale aj všetky organizácie a podnikateľské subjekty, ktoré v nich sídlia. Tí však uhrádzajú nájomné správcovi objektu načas, a tak medzi nimi vzniká napätie. Momentálne je v meste odpojených šesť objektov.

Headline: Za desať rokov Embokel investoval do modernizácie 194 mil. Sk, čo sa v konečnom dôsledku pozitívne prejavilo na cene tepla pre odberateľov. Tá v súčasnosti patrí medzi najnižšie na Slovensku (327,80 Sk/GJ).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:54