StoryEditor

Mali nápady za miliardy. Zarobil však niekto iný

06.09.2013, 00:04
Autor:
adpadp
Spisovateľ Arthur C. Clarke (na snímke) opísal komunikáciu vďaka satelitom, ktoré obiehajú Zem.

Pozrite si rebríček ľudí, ktorí stáli za miliardovými objavmi, avšak kvôli zlému rozhodnutiu, altruizmu, alebo len nedostatku šťastia na nich nič nezarobili.

Tim Berners-Lee

Google, Amazon, eBay a Facebook zarábajú miliardy. Muž, ktorý umožnil ich existenciu, nie. Tim Berners-Lee, britský softvérový inžinier vytvoril v roku 1989 web a tiež navrhol a vytvoril prvý internetový browser. Berners-Lee však neurobil nič pre to, aby svoj objav speňažil. Len sprístupnil informácie svetu.

Charles Duryea

Prvé auto jazdiace na benzín vďačí za svoj objav práve tomuto Američanovi a jeho bratovi Frankovi. Pôvodne vyrábali bicykle, dostali však prevratný nápad vyrobiť dopravný prostriedok na benzínový motor. Nápad rozvinuli, spravili mu reklamu a založili firmu na výrobu benzínových automobilov. V roku 1914 však ich spoločnosť utrpela obrovské straty zapríčinené rapídnym poklesom predaja.

Charles Goodyear

Muž, ktorý objavil potenciál gumy pri výrobe spotrebného tovaru, strávil takmer celý svoj život bez peňazí. Charles Goodyear je známy vynálezom pneumatík, ktorý však nedokázal speňažiť. Počas života sa kvôli vysokým dlhom dokonca viackrát ocitol vo väzení. Milióny, ktoré jeho objav neskôr zarobil, ho minuli.

John Shepherd-Barron

John Shepherd-Barron prišiel na nápad vytvorenia bankomatov po tom, ako o pár minút zmeškal otváracie hodiny v banke. Vo večernom kúpeli rozmýšľal, aké je nepraktické, že si ľudia nemôžu vybrať peniaze vtedy, keď potrebujú. Pri obede s riaditeľom Barclays Bank nadhodil svoj nápad automatu, ktorý by vydával peniaze a jemu sa zapáčil. Dnes existuje viac ako 60 tisíc bankomatov len v Británii. Shepherd-Barron si svoj nápad nedal nikdy patentovať, lebe nechcel riskovať, že by sa zlodeji na základe zneužitia informácií z patentu dostali k účtom jeho užívateľov.

Arthur C. Clarke (na snímke)

Knihy tohto známeho spisovateľa sa predávajú v miliónoch kópií  a mnohé boli úspešne sfilmované. Arthur C. Clarke mal však aj odvážny nápad, ktorý sa neskôr stal skutočnosťou a bohatstvo priniesol niekomu inému. Clarke v roku 1945 opísal spôsob celosvetovej komunikácie, ktorá by bola založená na systéme satelitov obiehajúcich Zem. Nedal si ho patentovať, pretože neveril, že by sa niekedy mohol stať skutočnosťou.

Daisuke Inoue

Japonský hudobník Daisuke Inoue pred rokmi ako prvý vynašiel karaoke, ktoré sa neskôr stalo celosvetovou senzáciu. Inoue hral na keyborde v jednom klube a nápad dostal vďaka zákazníkom, ktorí spievali popri jeho hre. Vymyslel špeciálne hracie boxy s výberom ôsmich piesní, reproduktormi a mikrofónom, ktoré predával barom. Nápad si však nedal patentovať a čoskoro mu ho ukradli a spravili z neho multimiliardový biznis.

Nikola Tesla

Za to, že svet každú noc svieti miliónmi svetiel, vďačíme Nikolovi Teslovi. Jeden z najplodnejších vynálezcov sveta však zomrel v chudobe. Teslovi legitímne patria zásluhy za mnoho zázrakov modernej doby, napríklad rádio a elektromotor. Vynález elektriny si síce dal patentovať, patent ale neskôr predal a všetky peniaze minul na zariadenie nového laboratória. Veľkú časť života nemal slávny vynálezca ani cent.

Spracované podľa portálu The Richest.

01 - Modified: 2005-06-03 08:06:00 - Feat.: 0 - Title: Londýnsky Tower Bridge mal poruchu - jeho ramená pri zatváraní nedoľahli
01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:04