StoryEditor

Investovanie vo východnej Európe je výnosné, ale rizikové

30.04.2014, 12:00
Autor:
slsl
Situácia na Ukrajine ohrozuje inak veľmi výnosné trhy v Rusku a na Ukrajine. Tvrdí Petr Zajíc z Pioneer Investments.

Ešte nedávno sme boli svedkami oslabovania mien rozvíjajúcich sa trhov, teraz sa však posilňujú- čím to bolo spôsobené a bude tento trend pokračovať aj v budúcnosti?

Hlavným dôvodom oslabovania men na Emerging Markets boli obavy z dopadu ukončovania kvantitatívneho uvoľňovania na ekonomiky EM a s tým súvisiaci odliv kapitálu z týchto trhov (najmä akcií a dlhopisov). Vzhľadom na to, že sme stále ešte v období uvoľnenej monetárnej politiky a zvyšovanie úrokových sadzieb je este pred nami, môže sa stať, že táto vlna výpredajov na EM nebola posledná, obzvlášť s ohľadom na vyhrotenú geopolitickú situáciu (najmä situácia na Ukrajine). Ale sú Emerging Markets a Emerging Markets ... podľa nášho názoru tieto riziká v krajinách strednej Európy, predovsetkym Poľska a Českej republiky sú skôr marginálne.

Do ktorých mien regiónu sa podľa vás teraz oplatí investovať?

V krátkodobom pohľade sú tieto investície teraz extrémne riskantné. Ako som už uviedol, je tu celý rad zostatkových rizík (zvyšovanie úrokových sadzieb, politika, spomalenie ekonomického rastu atď.) navyše niektoré ďalšie meny sú umelo ovplyvňované krokmi centrálnych bánk (napr. koruna), takže v súčasnej dobe by som krátkodobé špekulácie nedoporúčal. V dlhodobom horizonte sa však dá predpokladať, že s pokračujúcou konvergenciou krajín v regióne, budú posilňovať aj ich meny - ja osobne by som si stavil na tureckú líru a českú korunu.

Aký vplyv bude mat odliv kapitálu z emerging markets na ich dlhopisy?

Aj tu sú veľké rozdiely medzi krajinami. Napríklad odliv kapitálu z Turecka zvýšil výnosy 5-ročných tureckých dlhopisov za posledných 10 mesiacov o viac ako 4%, naopak v Česku v tom istom období výnosy zostali na svojich urovniach, na krátkom segment dokonca dalej klesali - teda odliv kapitálu z Česka bol absolútne nezreteľný a naopak špekulácie na koniec menovej intervencie že strany ČNB prilákal v roku 2014 do korunových dlhopisov ďalších investorov.

Sú v súčasnosti dlhopisové fondy výnosné? Dokedy?

Záleží na tom, ktoré. Tie, ktoré investujú do málo rizikových dlhopisov stabilných krajín (napr. USA, Nemecko, Holandsko, Fínsko) majú výnosy veľmi nízke. Naopak tie, ktoré investujú do rizikovejších aktív, korporátnych dlhopisov alebo dlhopisov EM môžu ponúknuť výnosy cez 3%, možno Aj  5%. Ale všeobecne sú výnosy dlhopisov skôr podpriemerné, predovšetkým vďaka historicky nízkym úrokovým sadzbám rozvinutých trhov.

Ktorá akciová burza v regióne CEE je podľa vás najzaujímavejšia a prečo?

Každý z trhov v regióne má svoje klady, ale bohužiaľ aj zápory. Napríklad Rusko, ktoré je z pohľadu ocenenia zrejme najatraktívnejšie, so sebou nesie politické riziká v súvislosti s krízou na Ukrajine, ekonomickými sankciami a je ťažké teraz odhadnúť ich vplyv na ekonomický rast. Poľsko ponúka solídny rast ekonomiky, zásadný rast vývoznej kapacity, ale nesie so sebou riziko vplyvu dôchodkovej reformy na vývoj akciových trhov. Turecko potom popri atraktívnej demografii a nadpriemerného ekonomického rastu so sebou nesie politické riziko a tiež je najviac citlivé na prípadný rast úrokových sadzieb na rozvinutých trhoch. Česko je potom veľmi stabilné a ekonomika vykazuje známky pomerne atraktívneho ocenenia, najmä vďaka rastu exportu, ale je ťažké nájsť na trhu titul, ktorý by z toho zásadne profitoval. Krátkodobé by som teda asi preferoval spise stabilnejšia krajiny ako Poľsko a Česko, ale v dlhodobom horizonte verím, že najväcší zhodnotenie prinesú Rusko a Turecko.

Oplatí sa viac investovať do fondov, alebo priamo do akcií, mien a fondov?

S ohľadom na súčasnú väcšiu volatilitu a nárastu (geo)politických rizík by som teraz obzvlášť preferoval investície do fondov, najmä akciových, ale aj dlhopisových. Investície do mien, prípadne do jednotlivých titulov je teraz extrémne ťažko predikovateľné a veľmi rizikové. Aj napriek solídnej a hlbokej analýze sa môže ľahko stať, že trh bude krátkodobo / strednodobo veľmi neefektívny a bude zohľadňovať skôr externé vplyvy a emócie, než skutočné riadenie jedotlivych firiem.


Petr Zajíc, portfóliový manažér Pioneer Investments

01 - Modified: 2006-04-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tamiflu zrýchlil rast tržieb Roche
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:26