StoryEditor

Google, Coca Cola i Goldman. Všetci ustupujú Obamovi

29.11.2012, 23:00
Obama si môže vydýchnuť. V boji o škrty a vyššie dane dostal na svoju stranu silného spojenca -- elitu amerického biznisu.

Americký prezident Barack Obama si môže vydýchnuť. V boji o škrty a vyššie dane dostal na svoju stranu silného spojenca – elitu amerického biznisu.

Šéfovia 14 spoločností ako Coca Cola, Google či Goldman Sachs na obede v Bielom dome ponúkli Obamovi ústupky a podporili vyššie dane z príjmu pre najbohatších, aby sa americká ekonomika vyhla hrozbe nazvanej fiškálny útes. Ak by sa totiž Kongres do konca roka nedohodol na úsporných opatreniach, automaticky by sa spustil mechanizmus drastických škrtov a rapídneho zvyšovania firemných daní.


Spojené štáty by v takom prípade brzdila recesia a vysoké dane zo zisku, na čo by doplatili samotné firmy. Napríklad Coca Cola, ktorá mala za minulý rok hrubý zisk 50 miliárd dolárov, by pri zvýšení o jeden percentuálny bod doplatila na dani 500 miliónov dolárov. „S podporou týchto podnikateľov Obama čoskoro rozpúta v Kongrese boj s republikánmi o milionársku daň,“ pripomenul pre HN český ekonomický analytik Jíři Šimara.

Podpora zo strany najvplyvnejších podnikateľov bude pre Obamu mimoriadne dôležitá v boji o úsporné opatrenia. Prezident sa totiž už čoskoro bude snažiť v Kongrese s republikánmi dosiahnuť dohodu na tom, ako odvrátiť kolaps americkej ekonomiky. Pomôcť by mu v tom malo práve 14 lídrov biznisu, ktorí mu v Bielom dome povedali, že sú vyššie dane pre bohatých Američanov potrebné.

Obamovi pomôžu napriek tomu, že ako bohatí priemyselníci sami zaplatia na daniach podstatne viac než doteraz. „Pre Obamu je takáto podpora prominentných biznismenov významným úspechom. Biely dom musí totiž vysvetliť všetkým vrstvám obyvateľov, prečo bojuje za zachovanie daňových úľav pre strednú triedu, a naopak za zrušenie výhod pre bohatých,“ dodáva ekonomický analytik Šimara.

Dohoda s republikánmi
Tichá podpora niekoľkých najbohatších mužov a žien v krajine tak môže prezidentovi zabezpečiť dostatočný tlak na republikánov, ktorí doteraz odmietali myšlienku dane pre ľudí s ročným príjmom nad milión dolárov. Obama chce pritom dosiahnuť kompromis pre zníženie rozpočtového deficitu a zabránenie kolapsu ekonomiky ešte do konca roka. „Hľadáme dohodu, ktorá náš dlhodobý deficit dostane pod kontrolu férovým a vyváženým spôsobom. Dúfame, že sa to podarí už do Vianoc,“ vyhlásil najnovšie šéf Bieleho domu.

Barack Obama totiž navrhuje rozšíriť existujúce daňové úľavy pre všetkých Američanov okrem tých najbohatších. Pre presadenie tejto myšlienky spustil intenzívnu kampaň. Podnikateľov v Bielom dome vyzval, aby na Kongres vyvíjali nátlak a zmenili plány republikánov. Tí totiž nesúhlasia s tým, aby sa znížené dane zavedené ešte za čias exprezidenta Georgea W. Busha ponechali len pre domácnosti, ako to navrhujú demokrati.
Tieto výhody majú vypršať v novom roku a Kongres bude o ich predlžovaní opäť rozhodovať.

Republikáni tvrdia, že dane pre bohatých by zasiahli niektoré menšie podniky a poškodili by ekonomiku. Preto je pre Obamu podpora zo strany biznis smotánky mimoriadne dôležitá.

Hrozba recesie
Napriek nezhodám medzi demokratmi a republikánmi chce Washington znížiť štátny deficit o polovicu. Ak by však k dohode nedošlo a Amerika by spadla z fiškálneho útesu, na rad by prišli tvrdé škrty v oblastiach ako obrana či školstvo. Zároveň by sa zvýšili dane o 600 miliárd dolárov.

To by však podľa expertov dostalo americkú ekonomiku do recesie. Prepad by zasiahol mnohé spoločnosti, napríklad aj tie, ktoré už v minulosti musel štát zachraňovať.

Napríklad zo štátneho rozpočtu zachraňovali v roku 2008 desaťmiliardovou injekciou banku Goldman Sachs, ktorá sa počas krízy ocitla v ťažkých prípadoch. Takáto situácia by sa v prípade skĺznutia americkej ekonomiky do recesie pravdepodobne vo viacerých spoločnostiach opakovala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:41