Reuters
StoryEditor

Začiatok obchodnej vojny? Trump chystá zavedenie ciel

02.03.2018, 12:57
Autor:
ČTKČTK
Americká vláda uviedla, že zavedenie ciel má slúžiť aj na ochranu národných záujmov.

Spojené štáty budúci týždeň zavedú clá vo výške 25 percent na dovoz ocele a desiatich percent na dovoz hliníka. Oznámil to štvrtok americký prezident Donald Trump na stretnutí so zástupcami amerického priemyslu.

Trump sľúbil oživiť americký oceliarsky a hliníkárenskej priemysel, ktoré sú podľa neho po desaťročia ušlapávány nekalým správaním iných krajín. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v reakcii na oznámenie uviedol, že Európska únia bude na zavedenie ciel reagovať protiopatreniami.

Clá majú podľa Trumpa zostať v platnosti dlhú dobu. "Budete mať prvýkrát po dlhej dobe ochranu a budete môcť rozvinúť svoj priemysel," povedal Trump a dodal, že to, čo sa v odvetví dialo v minulých desaťročiach, je hanebné.

Zavedenie ciel zrejme ďalej zvýši napätie s Čínou a ďalšími obchodnými partnermi. Kritici rozhodnutia sa obávajú, že iné krajiny prídu s odvetnými opatreniami. Tvrdí tiež, že za dovozné clá zvýši ceny a poškodí automobilky a ďalšie firmy, ktoré používajú oceľ alebo hliník.

EU zvažuje odvetné opatrenia

Ministri obchodu EÚ sa tento týždeň na svojom zasadnutí dohodli, že ak USA zavedú dovozné clá na oceľ a hliník, prídu s odvetnými opatreniami. Zavedenie ciel je podľa nich nezlučiteľné s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Juncker vo vyhlásení uviedol, že EÚ ľutuje tohto kroku, ktorý označil za nehoráznu intervenciu, ktorá má ochrániť domáci priemysel USA a nemožno ju ospravedlniť obavou z národnej bezpečnosti. "Nebudeme nečinne sedieť, zatiaľ čo náš priemysel je zasiahnutý nepoctivými opatreniami, ktoré ohrozujú tisícky pracovných miest v Európe. EÚ bude reagovať tvrdo a primerane, aby ochránila svoje záujmy," uviedol vo vyhlásení.

Americká vláda hovorí o národnej bezpečnosti

Ministerstvo obchodu USA nedávno odporučilo zavedenie cien na oceľ a hliník a predložilo Trumpovi tri návrhy na rast ciel. Prvá počíta sa zavedenia ciel 24 percent u ocele a 7,7 percent pri hliníku pre dovoz zo všetkých krajín.

Druhé počíta so zavedením cla 53 percent na oceľ dovezenú zo 12 krajín, vrátane Brazílie, Číny a Ruska, a clo 23,6 percenta na dovoz hliníka z Číny, Hongkongu, Ruska, Venezuely a Vietnamu. Podľa tohto návrhu by tiež USA mohli zaviesť dovozné kvóty pre ďalšie krajiny.

Tretí návrh počíta so zavedením dovozných kvót na všetky dovozy ocele a hliníka. V prípade hliníka by každá krajina mohla doviezť 86,7 percenta toho čo vlani a u ocele 63 percent.

Americká vláda sa tiež pri zavedení ciel odvoláva na záujmy národnej bezpečnosti. Tvrdí, že USA potrebujú domáce dodávky pre svoje tanky a vojnové lode. Minister obchodu Wilbur Ross minulý mesiac upozornil, že iba jedna americká spoločnosť teraz vyrába vysoko kvalitné hliníkovou zliatinu potrebnú pre vojenské lietadlá.

Zákon z roku 1962 dáva prezidentovi právomoc obmedziť dovoz a zaviesť neobmedzene vysoké clá, ak vyšetrovanie ministerstva obchodu zistí, že je v ohrození národnú bezpečnosť.

V rokoch 1962 až 2005 zanikli v oceliarskom priemysle v USA tri štvrtiny pracovných miest. Rozsiahla štúdia Amerického hospodárskeho zväzu však ukázala, že z veľkej časti to bolo spôsobené zlepšením výrobných technológií, pretože produkcia na zamestnanca sa zvýšila päťnásobne.

Spojené štáty sú najväčším dovozcom ocele

Spotrebitelia ocele a hliníka intenzívne lobovali proti clám. Spoločnosť Econofact uviedla vo svojej správe, že v sektoroch, ktoré výrazne využívajú oceľ, sú dva milióny pracovných miest. Medzi tieto odvetvia patrí výroba automobilových súčiastok, domácich spotrebičov, poľnohospodárskych strojov alebo zariadenia na ťažbu ropy, napísali agentúry AP a Reuters.

USA sú najväčším dovozcom ocele. Za deväť mesiacov minulého roka sa dovoz zvýšil na 26,9 milióna ton z 22,5 milióna ton. USA sa v roku 2016 na globálnom dovoze ocele podľa objemu podieľali ôsmimi percentami. Podľa hodnoty však mala oceľ na celkovej hodnote dovozu tovaru do USA podiel len jedno percento. USA dovážajú oceľ z viac ako 110 krajín, vyplýva zo správy ministerstva obchodu.

01 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 02 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 03 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:24