Reuters
StoryEditor

Európska komisia verí, že Američania dajú EÚ výnimku z ciel na oceľ

22.03.2018, 10:43
Autor:
ČTKČTK
Výnimka z ciel na oceľ sa zatiaľ týka Mexika a Kanady.

Európska únia by mohla získať výnimku z ciel USA na oceľ a hliník, verí podľa diplomatických zdrojov Európska komisia. Jej presná podoba by mohla byť oznámená už dnes večer. O otázkach medzinárodného obchodu pritom majú na schôdzke v Bruseli šéfovia štátov a vlád krajín dvadsaťosmičky diskutovať dnes popoludní.

Európska únia, za ktorú tento týždeň vo Washingtone vyjednávala komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, zdôrazňuje, že Európa nie je pre Spojené štáty bezpečnostnou hrozbou. Práve tým administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvalenie vysokých ciel na dovoz ocele a hliníka zdôvodňuje.

O výsledkoch svojich rokovaní za oceánom dnes ráno Malmströmová informovala diplomatov členských krajín dvadsaťosmičky. Pred výborom pre medzinárodný obchod Európskeho parlamentu následne vyhlásila, že oznámenie o krajinách, ktorých sa clá nebudú týkať, by mal urobiť americký prezident Trump. "Čakáme, že na tom zozname budeme," povedala Malmströmová v EP. Už teraz sa clá netýkajú Kanady a Mexika.

Nie je zatiaľ ale jasné, či výnimka bude trvalá. Malmströmová sa v USA s americkým ministrom obchodu Wilbur Rossom dohodla, že obe strany budú čo najrýchlejšie pracovať na vyriešení sporných otázok.

V tejto chvíli nie je tiež zjavné, akú výslednú podobu bude mať nakoniec text záverov dnešného summitu EÚ v časti týkajúcej sa medzinárodného obchodu. Je možné, že jeho potvrdenie premiérmi a prezidentmi a následné zverejnenie tak bude zdržané až do oficiálneho oznámenia výsledného amerického postoja.

Summit by mal v súvislosti s globálnym obchodom opäť zopakovať európsku tézu, že obchodné spory treba riešiť dialógom a nie konfrontáciou a že voľný obchod je jedným z najsilnejších nástrojov ekonomického rastu. Lídri štátov a vlád preto podporia prípravu a uzatváranie ďalších obchodných zmlúv medzi EÚ a partnermi, ako je Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Mexiko či Singapur.

Diplomati zároveň zdôrazňujú, že krajiny bloku sú v reakcii na prípadné americká clá jednotné, k samostatnému postupu sa nerozhodla ani z EÚ odchádzajúca Británia.

01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:06