Európska úniaReuters
StoryEditor

Brusel bude chrániť európske firmy pred americkými sankciami

17.05.2018, 18:38
Autor:
ČTKČTK
Dopad amerických sankcií voči Iránu by mal byť citeľný aj pre európske firmy.

Európska únia chce brániť svoje firmy pred americkými sankciami vyplývajúcimi z toho, že USA sa rozhodli odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes v Sofii povedal, že už v piatok podnikne komisia kroky, ktoré k ochrane európskych hospodárskych záujmov využijú postup aplikovaný úniou už v roku 1996, kedy USA sprísnili sankcie voči Kube.

Vtedy EÚ odsúhlasila normu, ktorá umožňovala neuznávať a nevykonávať so sankciami súvisiace rozsudky amerických súdov a nerešpektovať požiadavky vyplývajúce z vtedajších sankcií vrátane dožiadania zo strany amerických súdov.

"Všetky členské štáty sa dohodli na dodržiavaní línie, že Irán neporušil dohodu, takže nie je dôvod k sankciám," povedal český premiér Andrej Babiš po návrate zo summitu s tým, že únia sa dohodla, ako bude ďalej vo veci vyjednávať. "Pokúsime sa , aby sankcie nenadobudli účinnosť," povedal s tým, že do platnosti majú vstúpiť 6. augusta.

Európska únia s americkým odstúpením od iránskej dohody nesúhlasí a opakuje, že dokument považuje za dôležitý pre bezpečnosť sveta, Európy i Blízkeho východu. EÚ uznáva, že existujú problémy okolo teheránskeho balistického programu či v súvislosti s angažovaním sa krajiny v širšom regióne.

Podľa únie je však nutné tieto otázky riešiť mimo rámca dohody, ktorá má zaistiť, že Irán nezíska jadrové zbrane.

"Jednomyseľne sme sa zhodli, že EÚ bude dohodu dodržiavať kým ju bude plniť iránska strana," povedal dnes Tusk. Európska komisia podľa neho v stredu večer dostala od šéfov štátov a vlád zelenú konať vždy, keď sú ohrozené európske záujmy.

"Efekt amerických sankcií bude citeľný. Je preto povinnosťou EÚ chrániť európske firmy, a to sa týka hlavne malých a stredných podnikov," vyhlásil dnes pred novinármi Juncker. Dodal, že návrhy opatrení, ktoré v stredu šéfom štátov a vlád predložil na posúdenie, získali plnú podporu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred novinármi povedal, že najhoršie by bolo neurobiť nič. "Verím, že našou úlohou je zabezpečiť stabilitu a mier v regióne. Našou prvou starosťou nie je úspech firiem, ale stabilita," vyhlásil s tým, že práve dohoda s Iránom známa ako JCPOA umožňuje lepšie kontrolovať iránske jadrové ambície.

Americké rozhodnutie ohľadom Iránu podľa Macrona posilní úlohu Číny a Ruska v regióne.

"Rád by som, aby sme pre všetky firmy, ktoré chcú v Iráne zostať, zaistili také podmienky, aby zostať skutočne mohli," vyhlásil Macron. Nejde podľa neho o spustenie obchodnej vojny s USA ani o podporu podnikania francúzskych firiem ako je Total v Iráne. "Firmy samotné bránia svoje záujmy a musia hodnotiť riziká svojho podnikania v Saudskej Arábii či v USA súvisiace s ich aktivitami v Iráne," poznamenal Macron.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:45