Iránsky prezident Hasan RúháníReuters
StoryEditor

Irán reaguje na hrozbu zo strany USA. Kvôli sankciám pohrozil zablokovaním vývozu ropy

21.07.2018, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Chameneí na stretnutí so zástupcami ministerstva zahraničia zopakoval vyhrážku prezidenta Hasana Rúháního o zablokovaní ropného exportu.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes pohrozil zablokovaním vývozu ropy z Perzského zálivu, ak bude iránsky ropný export zastavený. Usilujú o to USA, ktoré vypovedali svoju účasť v medzinárodnej dohode o iránskom jadrovom programe a chcú obnoviť protiiránske sankcie.

Zopakoval vyhrážku prezidenta

Chameneí na stretnutí so zástupcami ministerstva zahraničia zopakoval vyhrážku prezidenta Hasana Rúháního o zablokovaní ropného exportu. Prezidentovo vyhlásenie, že ak sa nebude vyvážať iránska ropa, potom sa nebude vyvážať žiadna ropa, je významné a odráža politický prístup Iránu, uvádza sa na Chameneiho webovej stránke.

Rúhání predtým povedal, že je Irán schopný narušiť vývoz ropy z okolitých krajín. Reagoval na snahu USA prinútiť štáty, aby zastavili nákup iránskej ropy.

Irán už v minulosti hrozil zablokovaním Hormuzského prielivu, ktorým vedie hlavná trasa ropných tankerov z Perzského zálivu. Aj v minulosti boli príčinou hrozieb údajné nepriateľské aktivity USA.

Prielivom sa plavia tankery z Iránu, Iraku, Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Objem tvorí až 50 percent celkového vývozu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

"Odmietnite rozhovory s USA"

Chameneí povedal zástupcom ministerstva zahraničia, aby odmietli rozhovory s USA. "Na slovo a dokonca ani na podpis Američanov sa nedá spoľahnúť, preto je vyjednávanie s Amerikou zbytočné," povedal Chameneí. Podľa neho by bolo vyjednávať s USA "zrejmým omylom".

Americký prezident Donald Trump tento rok odstúpil od dohody o jadrovom programe z roku 2015, aj keď ostatní signatári ju chcú zachovať. Dokument má obmedzenú časovú platnosť, ale tým, že na neho Irán pristúpil, musel spomaliť svoj jadrový program.

Výmenou boli zrušené medzinárodné sankcie proti nemu. Trump dohodu kritizuje od predvolebnej kampane ako neúčinnú. Tento týždeň sa objavili správy, že mal záujem o bilaterálne rokovania s Rúháním.

01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 04 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:20