Turecko hlavný vodca: Recep Tayyip Erdogan vláda: unitárna parlamentná konštitučná republika Index ľudského rozvoja OSN: 0,767Reuters
StoryEditor

Turecko uvalí odvetné sankcie na dvoch amerických ministrov

04.08.2018, 13:21
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty v stredu uvalili sankcie na tureckých ministrov kvôli zadržiavaniu amerického pastora Andrewa Brunsona.

Ankara uvalí sankcie na amerického ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa a amerického ministra vnútra Ryana Zinkeho v odvete za rovnaký krok USA z tohto týždňa voči dvom tureckým ministrom.

Podľa agentúry Anadolu to dnes povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Washington uvalil sankcie na tureckých ministrov v stredu kvôli zadržiavaniu amerického pastora Andrewa Brunsona.

Ten bol v tureckej väzbe od októbra 2016 a od minulého týždňa je v domácom väzení, čelí obvineniu z terorizmu a špionáže.

"Posledný krok USA v incidente s pastorom Brunsonom nie je dobrý pre strategické partnerstvo," povedal dnes Erdogan na kongrese ženskej organizácie vládnej strany AKP v Ankare. "Doteraz sme boli trpezliví. Dnes ale dám pokyny, aby boli zmrazené aktíva amerických ministrov spravodlivosti a vnútra v Turecku," dodal Ergodan.

Spojené štáty zaviedli podobné sankcie voči tureckým ministrom spravodlivosti a vnútra v stredu, obom zmrazili majetok a účty spadajúce pod americkú jurisdikciu a americké subjekty s nimi nesmú obchodovať. Americké ministerstvo financií sankcie zdôvodnilo tým, že "hrali kľúčovú úlohu v organizáciách, ktoré sú zodpovedné za zatknutie a zadržiavanie pastora Andrewa Brunsona."

Päťdesiatročný Brunson, ktorý žije v Turecku 20 rokov, riadil protestantskú cirkev v Izmire na západe Turecka. Zatknutý bol aj so svojou ženou v októbri 2016 v rámci čistiek po pokuse časti tureckej armády o štátny prevrat. Jeho žena bola po niekoľkých dňoch z väzby prepustená.

Brunson čelí obvineniu z kontaktov na hnutie Fethullaha Gülena, ktorého Erdoganova vláda dlhodobo viní zo snahy ju zvrhnúť, a tiež z kontaktov na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Obe organizácie Turecko považuje za teroristické. Obvinený je Brunson aj zo špionáže.

Erdoganovo oznámenie o tureckých sankciách prichádza len deň potom, čo americký minister zahraničia Mike Pompeo v Singapure vyhlásil, že USA "majú maximálny záujem pokračovať v spolupráci s Tureckom" a že Ankara zostáva kľúčovým spojencom Washingtonu v NATO.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:47