Reuters
StoryEditor

Bývalý šéf britskej diplomacie Johnson označil Mayovej brexitové plány za samovražednú vestu

09.09.2018, 11:16
Autor:
ČTKČTK
Boris Johnson tvrdí, že Mayová dostala Britániu do ponižujúceho postavenia voči Bruselu.

Bývalý britský minister zahraničia Boris Johnson znovu ostro skritizoval premiérku Theresa Mayovú za to, aké podmienky presadzuje pre nadchádzajúci odchod Británie z EÚ a označil jej brexitové plány za "samovražednú vestu".

Johnson tiež napísal v dnešnom vydaní nedeľníka Mail on Sunday, že premiérka dostala Britániu do ponižujúceho postavenia voči Bruselu a otvorila cestu "nekonečnému politickému vydieraniu" zo strany únie.

"Obliekli sme britskú ústavu do samovražednej vesty a rozbušku odovzdali do rúk (hlavného vyjednávača EÚ) Michela Barniera," charakterizoval exminister dohodu o brexitu vyrokovanú v júli na vidieckom sídle britských premiérov Chequers. Práve kvôli nesúhlasu s jej podobou Johnson odišiel z kabinetu a z rovnakého dôvodu odstúpil aj minister pre brexit David Davis.

"V každom štádiu vyjednávania zatiaľ Brusel dostal to, čo chcel ... Podľa návrhu z Chequers musíme prijať ich pravidlá - navždy - a na formulovanie týchto pravidiel nebudeme mať žiadny vplyv. Je to ponižujúce. Vyzeráme ako štyridsaťkilová padavka, ktorú komicky vybaví dvestokilová gorila ," napísal exminister.

Johnson voči premiérke Mayovej kriticky vystupuje opakovane, jeho dnešné vyjadrenie je prvým verejným vystúpením od chvíle, keď politik tento týždeň oznámil rozvod s manželkou. Britské médiá špekulujú, že príčinou rozpadu zväzku je ďalšia Johnsonova nevera a komentátori usudzujú, že okolnosti rozchodu môžu ohroziť ďalšie politické ambície niekdajšieho starostu Londýna.

Brexitový plán britskej vlády počíta s prijatím spoločných pravidiel pre výmenu tovaru, ale nie služieb. Vyjednávač EÚ Barnier však už naznačil, že únia na niečo také nepristúpi.

Do plánovaného vystúpenia Británie z EÚ v tejto chvíli zostáva menej ako sedem mesiacov. Rozhovory o brexite sa pritom podľa Barniera musia uzavrieť najneskôr do polovice novembra. Následne bude možné zvolať mimoriadny summit EÚ.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:04