Reuters
StoryEditor

Nová Čína odkazuje: Zo strany USA ide o obchodnú šikanu

24.09.2018, 12:03
Autor:
ČTKČTK
Spor medzi najväčšími svetovými ekonomikami zastaví hospodársky rast nielen v USA a Číne, ale v celom svetovom hospodárstve.

Spojené štáty sa dopúšťajú obchodnej šikany a zavádzajú opatrenia, ktoré sú v rozpore s inými krajinami. Dva hodiny po zavedení najnovších ciel, ktoré na seba vzájomne uvalili Spojené štáty a Čína, dnes napísala čínska štátna agentúra Nová Čína. Odvoláva sa pri tom na dokument o bilaterálnej obchodnej spore, ktorý publikovala Čínska štátna rada.

Nová Čína uviedla, že Peking sa snažil vyriešiť konflikt tak, aby boli obe strany spokojné, ale nová americká politická reprezentácia "protirečila a Čínu stále napádala", čo viedlo k rýchlej eskalácii konfliktu. Agentúra dodala, že Čína je ochotná obnoviť rokovania s USA, ak budú také rozhovory "založené na vzájomnom rešpekte a rovnosti".

Spojené štáty k dnešnému dňu začali uplatňovať desaťpercentné clo na dovoz čínskych tovarov v objeme 200 miliárd dolárov ročne a od januára chcú túto sumu zvýšiť na 25 percent.

Čína v reakcii zaviedla colné poplatky vo výške 5 až 10 percent na dovoz z USA v objeme 60 miliárd dolárov a taktiež ohrozila možnosť rozšírenia opatrení.

Čína podľa listu Wall Street Journal (WSJ) zrušila obchodné rozhovory so Spojenými štátmi, ktoré sa mali uskutočniť v najbližších dňoch.

Clá na kabelky, textil aj ryžu

Podľa zdrojov zoznamu plní Peking odmietnutím rozhovorov svoj sľub, že nebude jednať pod hrozbami. "Všetko, čo USA robia, nevyvoláva dojem úprimnosti a dobrej vôle," uviedol v piatku hovorca čínskeho ministerstva obchodu. "Dúfam, že USA podniknú kroky na nápravu svojich chýb," dodal.

K obchodným rokovaniam bol pred dvoma týždňami do USA pozvaný čínsky vicepremiér Liou Che. Jeho návšteva vo Washingtone sa mala konať 27. a 28. septembra a mala predchádzať rokovania na nižšej úrovni. Všetky tieto schôdze však boli odvolané, uviedli zdroje WSJ. Podľa vysokého amerického vládneho činiteľa nebol stanovený dátum ďalšieho kola rokovaní, uviedla agentúra Reuters.

Vyššie cla sa tak vzťahujú na čínske tovary v celkovej hodnote 250 miliárd dolárov, čo je zhruba polovica dovozu do USA. Nové zavedené cla sa týkajú napríklad kabeliek privezených z Číny, textilu alebo ryže.

Poplatky sa nebudú týkať smarthodiniek. Clá sa do budúceho roku zvýšia na 25 percent, pokiaľ sa USA a Čína nedohodnú inak.

Amerika bojuje tvrdšie

Čína zavádza dodatočné clo vo výške 5 percent na americké výrobky vrátane menších leteckých, počítačových a textilných výrobkov a ďalších 10 percent na výrobky ako sú chemické látky, mäso, obilie a víno.

Vyššie cla sa tak po novom dotknú amerického dovozu do Číny vo výške zhruba 110 miliárd dolárov. Čínske protiopatrenia sú menšie ako americká, pretože USA do Číny nevyváža toľko tovarov.

Biely dom sa snaží vyvíjať tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú tiež reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Ekonómovia varujú, že dlhotrvajúci spor medzi najväčšími svetovými ekonomikami v konečnom dôsledku zastaví hospodársky rast nielen v USA a Číne, ale v celom svetovom hospodárstve.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:12