TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Podarí sa nájsť dohodu Európskej únie a Británie o brexite?

17.10.2018, 18:15
Hlavnou témou dnešného úvodného dňa summitu je práve brexit a dosiahnutie dohody medzi Britániou a EÚ.

Brusel (od nášho vyslaného spravodajcu Pavla Novotného) -

"Veľmi ma mrzí, že sa na tomto summite pravdepodobne nepodarí dosiahnuť záverečnú dohodu o brexite."

Týmito slovami začal premiér Peter Pellegrini svoj brífing v lietadle pred slovenskými novinármi, ktorí ho sprevadzaju na summite Europskej únie v Bruseli. Hlavnou témou dnešného úvodného dňa summitu je práve brexit a dosiahnutie dohody medzi Britániou a EÚ.

Podľa Pellegriniho však napriek úsiliu hlavného vyjednávača Michela Barniera všetko nasvedčuje tomu, že sa nepodarí nájsť zhodu v niektorých otázkach, napríklad, čo sa týka Severného Írska.

Rokovanie o brexite 23:35 V Bruseli funguje osobitné spolužitie novinárov a politikov, respektíve ich okolia. Najmä vplyvné zapadné médiá majú vplyvných informátorov, prostredníctvom ktorých púšťajú von informácie z priebehu rokovaní. Zástupcovia Komisie či ďalších európskych inštitúcií sú veľmi aktívni aj na Twitteri. Typickým príkladom je Tuskov hovorca Preben Aamann z Dánska. Ten pred chvíľou vošiel do tlačového centra medzi novinárov a dával im insiderské informácie. 23:31 Novinári sa v tlačovom centre v budove Justus Lipsius po brífingu Tajaniho podstatne preriedili. Tajani prišiel aj do tlačového centra, kde sa zhruba 20 minút až pol hodiny neformálne bavil s prevažne talianskymi novinármi a ďalšími ľuďmi. Ide o bežnú prax, ktorú robil aj predchádzajuci predseda europarlamentu Martin Schulz. Po úvodnom kole sa šéf europarlamentu od zvyšku lídrov odpojí a verejnosť informuje o prvých výsledkoch.
23:01 Tajani potvrdil, že Európska únia ponúka Británii ústupok vo forme predĺženia prechodného obdobia v prípade dohody z pôvodne plánovaných dvoch na tri roky. V praxi by to znamenalo, že obchodné dohody by zostali v platnosti tri roky. Británia by mala práve toľko času na vyjednanie dvojstranných dohôd. Ak by však došlo k tvrdému brexitu, obchody by prebiehali na základe noriem Svetovej obchodnej organizácie, čo by okrem iného prinieslo zavedenie ciel a tým pádom zdraženie britských tovarov v našich obchodoch, ako i predraženie našich exportov na britskom trhu. 19:19 Pellegrini vyzdvihol jednotný a dôsledný postoj Únie Pellegrini vyzdvihol jednotný a dôsledný postoj všetkých 27 krajín Európskej únie. Naproti tomu britská premiérka Theresa Mayová verí, že dohoda o brexite je stále možná. Pri príchode do Bruselu povedala, že tento summit je momentom pravdy a každý za rokovacím stolom chce dohodu. Tú je stále možné dosiahnuť v nadchádzajúcich dňoch a tyždňoch. 18:56 Slovensko by mohlo profitovať aj z tvrdého brexitu Podľa Pellegriniho by Slovensko mohlo profitovať aj z tvrdého brexitu. A to v prípade, ak by sa nejaké firmy rozhodli prestahovať časť svojho biznisu z Británie do niektorej z členských krajín Európskej únie, ako to urobil napríklad Jaguar Land Rover. 18:26 Pellegrini dorazil na summit Pred pár minútami už Pellegrini dorazil na summit, ktorý sa už tradične koná v bruselskej budove Europa, sídle Európskej rady. 18:24 Po prílete ešte pred summitom sa Pellegrini stretol so šéfmi členských strán európskych socialistov. Novinárom potvrdil, že Slovensko bude podporovať nášho podpredsedu Európskej komisie v jeho kandidatúre na budúceho šéfa eurokomisie. Podľa vlastných slov však nepredpokladá, že sa dnes európski socialisti na mene ich kandidáta zhodnú.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:14