Reuters
StoryEditor

"Otrasné pokrytectvo". Miliardár Dyson bojoval za brexit, teraz sťahuje biznis do Singapuru

23.01.2019, 14:01
Autor:
ČTKČTK
Zakladateľ firmy James Dyson je hlasným zástancom brexitu.

Britská spoločnosť Dyson, výrobca bezvreckových vysávačov, sušičov a ďalšej elektroniky, presťahuje svoje sídlo z Británie do Singapuru.

Oznámilo to dnes vedenie firmy, ktoré tento krok zdôvodnilo rastúcim významom ázijského trhu. Podľa nej sťahovanie nijako nesúvisí s blížiacim sa termínom odchodu Británie z Európskej únie.

Zakladateľ firmy James Dyson je hlasným zástancom brexitu a už skôr bol kritizovaný kvôli tomu, že jeho názory sú v príkrom rozpore s tým, ako reálne riadia svoje podnikanie.

Spoločnosť Dyson vlani oznámila, že plánuje vyrábať aj elektrická auta. Závod na ich výrobu vznikne práve v Singapure. Aj ďalšia výroba firmy sa sústredí výhradne v ázijských krajinách.

Zástanca brexitu

"O základni v Ázii sme uvažovali už nejakú dobu. Ázia predstavuje (pre Dyson) najväčší a najrýchlejšie rastúci trh na svete. Ázijskí zákazníci sú hladní po pokročilých technológiách a je to aj najväčší trh pre elektrické vozidlá, takže tento trend bude len silnieť," vysvetlil presun sídla generálny riaditeľ podniku Jim Rowan.

Firma vlani zvýšila obrat o 28 percent na 4,4 miliardy libier, hrubý prevádzkový zisk vzrástol o tretinu na 1,1 miliardy libier.

Miliardár Dyson je dlhodobo zástancom brexitu a aktívne vystupoval aj v kampani pred referendom o vystúpení Británie z EÚ v roku 2016.

Je to pokrytectvo

Jeho názoroví odporcovia mu vyčítajú pokrytectvo. "Ak dokonca ten, kto tvrdí, že po brexite nastane obnova britského priemyslu, nie je pripravený svoj názor podporiť konkrétnymi krokmi, potom to vyvoláva vážne pochybnosti o budúcnosti našej ekonomiky," uviedol vlani, keď firma ohlásila stavbu továrne v Singapure, labouristický zákonodarca Ian Murray.

Liberálna demokratka Layla Moranová, ktorá bojuje za druhé referendum o brexite, krok Dysona okomentovala takto: "Je to otrasné pokrytectvo od podnikateľa, ktorý podporuje brexit."

"Je úplne neuveriteľné, že biznisová tvár brexitu presúva ďalšiu časť jeho podnikania mimo Spojeného kráľovstva," oznámila Moranová pre Daily Mirror.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:17