StoryEditor

"Nemôžeme vyčkávať na príchod komunizmu." Putin sľúbil Rusom okamžité zmeny k lepšiemu

20.02.2019, 09:06
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident predstúpil pred poslancov so správou o stave krajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom posolstve o stave krajiny sľúbil Rusom zmeny k lepšiemu v ich živote, a to v najbližšej dobe, už tento rok. Na rozvoj krajiny podľa jeho slov štát vynaloží obrovské sumy, "ktoré sme si nepožičali, ale zarobili prácou miliónov ľudí".

Opatrenia si vyžiadajú miliardy až bilióny rubľov

"Rusko nemôže opakovať chyby minulých desaťročí a vyčkávať na príchod komunizmu. Zmeny v rozvoji krajiny a v živote ľudí k lepšiemu sú nutné už teraz," povedal Putin. Hneď v úvode upozornil, že jeho vystúpenie sa sústredí na vnútropolitickú problematiku. "Rusko sa musí posúvať len dopredu," zdôraznil.

Kvôli klesajúcej pôrodnosti prezident ohlásil nové opatrenia na podporu rodín, vrátane daňových úľav podľa zásady "viac detí znamená menej daní", alebo splatenie časti hypoték zo štátneho rozpočtu. Štát má tiež viac pomáhať chudobným či nezamestnaným.

Zmeny k lepšiemu Putin sľuboval v mnohých oblastiach, od dostupnosti zdravotnej starostlivosti až po spracovanie komunálnych odpadov. Ohlásené opatrenia si v štátnom rozpočte v najbližších rokoch vyžiadajú desiatky miliárd až bilióny rubľov (jeden bilión rubľov je 13,4 miliardy eur). Kľúč k úspechu je preto podľa šéfa Kremľa vo zvýšení hospodárskeho rastu.

"Štát musí pomáhať ľuďom dostať sa z ťaživej situácie," vyhlásil Putin. Zdôraznil, že počet Rusov žijúcich v chudobe síce v uplynulých rokoch klesol zo 40 na 19 miliónov, ale "to je stále príliš veľa".

"Od prezidenta sa čakalo, že prehovorí o ľuďoch, a to tiež urobil. Veď obľuba klesá," poznamenal server Newsru.com v narážke na výsledky prieskumov verejnej mienky, ktoré svedčia o klesajúcej popularite hlavy štátu, zvolenej vlani v marci na už štvrté obdobie.

Putin pohrozil Spojeným štátom odvetou

Vladimir Putin v prejave varoval Spojené štáty pred rozmiestnením nových jadrových striel v Európe po odstúpení od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Ruská odpoveď by podľa Putina bola nielen zrkadlová, ale aj asymetrická, teda ruské zbrane by boli schopné zasiahnuť nielen miesta dislokácie amerických zbraní v Európe, ale aj "centrum rozhodovania" v samotných USA.

"Nech si USA spočítajú rýchlosť a dolet našich (nových) zbraní. Nech najprv počítajú a až potom rozhodujú o hrozbách na našu adresu," odporučil ruský prezident. Zároveň zdôraznil, že Rusko nechce konfrontáciu a že pre svoj stabilný a dlhodobý rozvoj potrebuje mier.

Američania od zmluvy INF uzavretej v roku 1987 na sklonku studenej vojny odstúpili začiatkom mesiaca, čím začala bežať polročná lehota, počas ktorej sa dá o osude zmluvy ešte rokovať. Vzápätí po jednostrannom americkom kroku ohlásil Putin, že od zmluvy odstupuje aj Rusko.

"Sme pripravení na rozhovory o odzbrojení, ale búšiť na zatvorené dvere ďalej nebudeme. Počkáme si, až naši partneri dozrejú k rovnoprávnemu rokovaniu," vyhlásil na adresu Washingtonu a všeobecne Západu.

"Rusko nikoho neohrozuje. Naše kroky v obrane majú odvetný, a teda obranný charakter," zdôraznil Putin potom, čo popísal úspešný vývoj nových zbraní.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:15