Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump upozornil Čínu, že obchodnú dohodu s USA by mala uzavrieť teraz

12.05.2019, 07:22
Autor:
TASRTASR
Čína v piatok upozornila, že po rozšírení amerických ciel prijme "nutné protiopatrenia", ktoré však zatiaľ nešpecifikovala.

Prezident USA Donald Trump upozornil Čínu, že obchodnú dohodu so Spojenými štátmi by mala uzavrieť teraz, lebo ak by sa o nej malo rokovať v jeho druhom funkčnom období - po roku 2020 -, mohla by byť pre Peking "omnoho horšia".

Trump zároveň podľa agentúry AFP opäť deklaroval, že USA majú úžitok z vysokých ciel na čínske výrobky. Zopakoval tiež, že firmy sa môžu ľahko vyhnúť americkým colným poplatkom, a to tak, že spustia výrobu "v starých dobrých Štátoch. Je to veľmi jednoduché!"

Zatiaľ posledné kolo americko-čínskych rokovaní, zameraných na urovnanie tohto konfliktu, sa skončilo v piatok bez dosiahnutia prelomu. Trump prostredníctvom Twitteru zdôraznil, že jeho osobné vzťahy s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom zostávajú "veľmi pevné" a že očakáva pokračovanie bilaterálnych rokovaní.

Čína v piatok upozornila, že po rozšírení amerických ciel prijme "nutné protiopatrenia", ktoré však zatiaľ nešpecifikovala.

Okrem toho najvyšší vyjednávač Číny podľa AFP uviedol, že obe strany sa zídu opäť - v Pekingu, ale v bližšie nešpecifikovanom termíne. Varoval tiež, že Čína nebude robiť žiadne ústupky v "dôležitých záležitostiach".

Trump medzičasom nariadil začať proces rozšírenia mimoriadnych ciel aj na zvyšný dovoz z Číny, čo sa týka tovaru v približnej ročnej hodnote 300 miliárd dolárov. Americký vládny splnomocnenec pre obchodnú politiku Robert Lighthizer to oznámil v piatok po najnovšom kole americko-čínskych obchodných rokovaní, ktoré sa uskutočnilo vo Washingtone.

Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla tlačová agentúra DPA, však v danej záležitosti zatiaľ nebolo prijaté konečné rozhodnutie.

Najnovší vývoj predstavuje ďalšie vyostrenie obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou - dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Trump siahol po opatreniach proti Číne, aby ju potrestal za "predátorské taktiky", pomocou ktorých sa podľa neho snaží zaujať miesto Spojených štátov, pokiaľ ide o technologickú vyspelosť.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:24