Konzorcium Nord Stream 2 vyhlásilo, že projekt výstavby plynovodu pokračuje podľa plánu.Reuters
StoryEditor

USA chcú uvaliť sankcie za plynovod Nord Stream 2, Rusko sa nebojí

21.05.2019, 14:04
Autor:
ČTKČTK
Projekt plynovodu Nord Stream 2 sa stretol so silnou kritikou Spojených štátov a časti európskych krajín.

Schválenie amerického zákona, ktorý obsahuje reštrikcie voči firmám a osobám podieľajúcim sa na výstavbe plynovodu Nord Stream 2, možno čakať v blízkej budúcnosti.

Podľa agentúry Reuters to dnes v Kyjeve povedal minister energetiky USA Rick Perry. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina dal však v reakcii najavo, že tento krok Washingtonu Kremľu veľké starosti nerobí.

Projekt plynovodu Nord Stream 2, vedúceho z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, sa stretol so silnou kritikou Spojených štátov a časti európskych krajín. Dôvodom je obava, že sa tak zvýši závislosť Európskej únie, pokiaľ ide o plyn, na Rusku.

"Opozícia voči plynovodu Nord Stream 2 je v Spojených štátoch stále živá a silná," povedal Perry na tlačovej konferencii v ukrajinskej metropole, kam prišiel na inauguráciu nového prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Senát Spojených štátov návrh zákona schváli, Snemovňa reprezentantov ho potvrdí a potom ho dostane prezident, ktorý to podpíše, a budú sankcie za Nord Stream 2," vyhlásil presvedčivo minister.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na Perryho slová povedal, že Kremeľ je presvedčený o tom, že stavba plynovodu bude dokončená bez ohľadu na možné reštrikcie Spojených štátov. Poukázal okrem iného na skutočnosť, že ide o medzinárodný projekt, ktorý je už z nemalej časti realizovaný.

"Je to medzinárodný projekt, na ktorom sa zúčastňuje celá skupina mocných medzinárodných gigantických spoločností. Projekt je už z veľkej časti realizovaný, zabezpečené je z veľkej časti financovanie, dosť rýchlo sa postupuje," vysvetlil Peskov presvedčenie o tom, že stavba bude dokončená cez prípadné sankcie USA. Plynovod má byť hotový do konca tohto roka.

Perrym spomínaný návrh zákona predložili v utorok spoločne republikánsky senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyňa Jeanne Shaheenová. "Nord Stream 2 ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy a národnú bezpečnosť Ameriky," zdôvodnil tento legislatívny počin Cruz. "Spojené štáty skrátka nemôžu dovoliť Rusku ovládnuť energetickú budúcnosť Európy," dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:33