Na decembrovom zasadnutí Fedu presadí guvernér Fedu, Jerome Powell, zvýšenie úrokových sadzieb len s krehkou väčšinou. Americká ekonomika a americké akcie zažijú v reakcii na to v prvom kvartáli 2019 dramatický pád. Počas letných mesiacov, keď sú americké akcie v hlbokom útlme a výnosová krivka USA sa dostane do úplnej inverzie, vyhodí rozhnevaný Donald Trump guvernéra Jeroma Powella a za jeho nástupcu vymenuje prezidenta pobočky Fedu v Minnesote, Neela Kashkariho. Ten totiž doteraz zastával výhradne holubičí postoj, teda v prospech znižovania sadzieb a bol tak kritikom sprísňovania menovej politiky USA. Nový guvernér bude zároveň menej rezistentný voči pokusom manipulovať Fedom pre potešenie vládnej strany, preto ho čoskoro začnú nazývať ako „Skvelý pomocník“, čo Trump využije aj pri prezidentských voľbám v roku 2020. Kashkari sľúbi prezidentovi kúpiť dlhopisy v hodnote päť biliónov dolárov s nulovým úrokom a nekonečnou splatnosťou, čo prezidentovi umožní financovať nové a „prekrásne“ infraštruktúrne projekty, čím sa spojené štáty vrátia na cestu silného hospodárskeho rastu z obdobia pred finančnou krízou. Inflácia dosiahne šesť percent, hoci plán bol iba tri percentá a politika Fedu ráta stále len s jedným percentom. Budeme svedkami neuveriteľného znižovania zadlženosti, no prostredníctvom finančnej represie a na úkor spotrebiteľov.Reuters
StoryEditor

Fed má vyhovieť Trumpovi. Zníži svoju základnú úrokovú sadzbu

21.06.2019, 16:59
Autor:
TASRTASR
Prísľub Fedu, že pravdepodobne zníži svoju základnú úrokovú sadzbu, by mal znížiť tlak na jeho šéfa Jeroma Powella, na ktorého nalieha Trump už dlhší čas.

Americká centrálna banka Fed pravdepodobne do konca roka vyhovie požiadavke prezidenta Donalda Trumpa a zníži svoju základnú úrokovú sadzbu. Podľa portálu nemeckého denníka FAZ.net s tým americká centrálna banka nerobí nijaké veľké tajnosti.

Fed bude v tomto smere konať, keď bude treba, aby zabezpečil pokračovanie konjunktúry. Centrálna banka o tom informovala vo svojom vyhlásení pre tlač.

Prísľub Fedu, že pravdepodobne zníži svoju základnú úrokovú sadzbu, by mal znížiť tlak na jeho šéfa Jeroma Powella, na ktorého nalieha Trump už dlhší čas.

V poslednom období sa objavili v médiách špekulácie, že by šéf Bieleho domu mohol Powella predčasne odvolať. „Myslím si, že zákon hovorí jasne. V úrade som na štyri roky a mám v úmysle zostať v ňom do konca funkčného obdobia,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii po rokovaní Fedu jeho predseda.

Fed odôvodňuje svoju aktuálnu úrokovú sadzbu 2,25 až 2,50 % silným pracovným trhom a miernym rastom spotrebiteľských výdavkov. Miera investovania však zostáva nízka. Inflácia v krajine je pod inflačným cieľom 2 % ročne. Do konca roka by mohla byť na úrovni 1,5 %.
Jeden z desiatich centrálnych bankárov, ktorí rozhodujú o výške úrokových sadzieb Fedu, James Bullard hlasoval za zníženie úrokovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu. Viac ako polovica grémia Fedu predpokladá, že úroky centrálnej banky klesnú tento rok najmenej raz.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:10