Cukrárenské a pekárenské výrobky patria medzi produkty so zvýšeným obsahom transmastných kyselín.Dreamstime
StoryEditor

Brusel dá stop zlým tukom, firmy zmenia receptúry

27.06.2019, 00:00
Európska komisia chce od 2. apríla 2021 obmedziť množstvo transmastných tukov v potravinách.

Stužené tuky a maslá, polotovary na prípravu koláčov, fast foody, pekárenské a cukrárenské výrobky, čipsy a mnoho ďalších potravín. Či už ide o slanú, alebo sladkú potravinu, jedno majú spoločné – obsahujú takzvané transmastné kyseliny. A tie odborníci považujú za zdraviu škodlivé.


Z tohto dôvodu sa rozhodla Európska komisia v apríli prijať nariadenie, ktorého cieľom je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania. Maximálny limit, ktorý budú môcť po novom obsahovať potraviny, „zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a v potravinách určených na maloobchodný preda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 03 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 05:36