Reuters
StoryEditor

Zlato sa priblížilo k sedemročným rekordom. Dôvodom sú nepoľavujúce obavy z pandémie

15.05.2020, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Podľa analytikov sú nepoľavujúce obavy z pandémie a nervozita na trhoch.

Zlato sa v týchto dňoch opäť priblížilo k sedemročným rekordom. Cena sa počas štvrtkového obchodovania vyšplhala až k 1 745 dolárov za trójsku uncu, dnes sa obchoduje okolo 1 735 dolárov za uncu.

Obavy z pandémie

Tohtoročné minimum bolo okolo 1 460 dolárov. Dôvodom sú pretrvávajúce obavy z pandémie Covid-19, nervozita na trhoch, ale navyše tiež problematické americko-čínske vzťahy, povedal analytik Golden Gate CZ Marek Brávnik.

"Cenu zlata vyhnal nahor aj americký prezident Donald Trump. Ten sa štvrtok popoludní odmietol stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom s odôvodnením, že je veľmi sklamaný pomalosťou prístupu čínskeho vedenia k pandémii Covid-19. Investori v očakávaní eskalácie napätia a hrozbou ďalších obchodných vojen medzi USA a Čínou začali presúvať kapitál do bezpečného prístavu. Z toho dôvodu oslabili akciové trhy a posilnilo zlato," uviedol Brávnik.

Vlna nervozity

Ako na finančné trhy, tak do svetovej ekonomiky sa za posledný týždeň opäť vrátila vlna nervozity, súhlasil analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Akciové indexy sú pod tlakom komentárov o možnej dlhotrvajúcej strate dynamiky rastu americkej ekonomiky a v niektorých ázijských krajinách opäť začal rásť počet nakazených ľudí koronavírusom.

To sú podľa neho pre investorov signály, aby presunuli svoje peniaze do bezpečnejších prístavov, ako je zlato.

Z dlhodobejšieho pohľadu podporuje v raste zlato bezprecedentná tlač peňazí a úrokové sadzby blízko historických miním, dodal analytik.

"Súčasná rovnováha na svetových trhoch je veľmi krehká," doplnil riaditeľ Raiffeisen investičnej spoločnosti Jaromír Sladkovský.

Trhy reagujú veľmi citlivo

Vnímanie pomoci zo strany centrálnych bánk a vlád sa postupne vyčerpáva a neistota ohľadne návratu k silnému rastu svetových ekonomík získava prevahu. Trhy tak reagujú veľmi citlivo.

"Pokiaľ bude neistota pokračovať, môžeme sa čoskoro dočkať ceny cez dvetisíc dolárov za uncu. Niektorí analytici zmienili aj tritisíc dolárov, akokoľvek sa to dnes môže zdať utopistické," dodal.

Tiež striebro naďalej spevňuje a od svojich tohtoročných miním okolo úrovne dvanásť dolárov za uncu kontrakty s júnovým dodaním posilnili až k dnešným 16 dolárom za trójsku uncu.

Za oživením ceny striebra stojí najmä pozvoľný rozjazd ekonomík po prestávke spôsobenej novým tipom koronavírusu.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:37