Reuters
StoryEditor

Čína odmietla najnovšie americké sankcie voči svojim firmám

11.07.2021, 13:39
Autor:
ČTKČTK
Peking dnes vyhlásil, že prijme všetky potrebné kroky na zabezpečenie legitímnych práv a záujmov Číny.

Čínske ministerstvo obchodu dnes rezolútne odmietlo zaradenie 23 čínskych firiem na americkú čiernu obchodnú listinu, o ktorom Washington informoval v piatok.

Spojené štáty tak urobili s odkazom na údajnú úlohu firiem pri porušovaní ľudských práv v západočínskej provincii Sin-ťiang a kvôli napojeniu niektorých z nich na čínsku armádu.

Peking dnes vyhlásil, že prijme "všetky potrebné kroky na zabezpečenie legitímnych práv a záujmov Číny". Zaradenie čínskych firiem na čiernu listinu je podľa hovorcu čínskeho ministerstva obchodu vážnym porušením medzinárodných ekonomických a obchodných pravidiel.

Ide podľa neho o bezdôvodné potláčanie práv čínskych spoločností. Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v piatok oznámila, že na svoju čiernu listinu zaradila 14 čínskych firiem, pretože pomáhajú "Pekingu viesť kampaň, v ktorej sa dopúšťa represií, hromadného zadržiavania a sledovania s využitím vysoko pokročilých technológií" príslušníkov moslimských menšín v Sin-ťiangu.

Rada štátov tvrdí, že Peking porušuje ľudské práva etnických Ujgurov a ďalších menšín v Sin-ťiangu, Spojené štáty označili zaobchádzanie s tamojšími moslimami za genocídu. Čína však tvrdí, že opatrenia prijíma v rámci boja proti extrémizmu.

Washington pridal na listinu tiež päť firiem, ktoré podľa neho priamo podporujú modernizačné programy čínskej armády, ktoré sa týkajú rozvoja laserov a systémov riadenia boja. Ďalšie štyri podniky podľa administratívy prezidenta Joea Bidena exportovali alebo sa snažili exportovať tovar pre firmy, ktoré už na americkom sankčnom zozname figurujú.

Jednou z firiem novo zaradených na čiernu listinu je Wuhan Raycus Fiber Laser Technologies. Tá dnes uviedla, že opatrenia Spojených štátov nebudú mať na jej výskum alebo výrobu zásadný vplyv.

Spojené štáty pristúpili k podobnému kroku už v roku 2019 za vlády prezidenta Donalda Trumpa. Americké ministerstvo obchodu vtedy uvalilo sankcie na 20 čínskych bezpečnostných úradov a osem firiem, vrátane spoločnosti Hikvision, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými kamerami, a firiem SenseTime a Megvii, ktoré vyvíjajú softvér na rozpoznávanie tvárí.

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:55