StoryEditor

Prečo je Taiwan globálnym lídrom IT

11.10.2017, 22:13
Ostrovná krajina určuje svetové trendy v digitálnych technológiách.

Svetový top výrobca notebookov, integrovaných obvodov a množstva ďalších produktov s vysokou pridanou hodnotou. Miesto zrodu unikátnych technológií, ktoré si nachádzajú cestu do celého sveta. A líder v IT inováciách, ktorý určuje globálne trendy v tejto oblasti.

Taiwan si stále hľadá miesto pod slnkom v tieni kontinentálnej Číny. Napriek tomu, že s ním Slovensko ani väčšina ďalších krajín sveta nemá nadviazané oficiálne diplomatické vzťahy, obchod s týmto východoázijským ostrovom neustále rastie.

Prečítajte si, prečo je Taiwan na technologickom poli taký úspešný a v čom by si aj naša krajina mohla z neho vziať príklad.

1. V akých sférach Taiwan dominuje?
Ak máte doma notebook alebo osobný počítač, je dosť pravdepodobné, že aspoň nejaká súčiastka pochádza práve z Taiwanu. Táto krajina dnes zabezpečuje 90 percent globálnej produkcie notebookov a ich súčiastok. Práve tu majú domov svetoví top producenti laptopov Asus a Acer. Zrodila sa tu aj značka HTC, vďaka ktorej prenikli ešte pred nástupom iPhonov či Samsungov Galaxy prvé smartfóny medzi milióny ľudí po celom svete. A na tomto ostrove je doma aj koncern Foxconn, celosvetovo najväčší výrobca elektroniky a počítačových súčiastok, ktorý dodáva komponenty pre také giganty ako Apple či Sony.

Technologický vývoj u konkurentov, ako je Južná Kórea, Japonsko či Čína však napreduje rýchlym tempom a v Tchaj-peji nemohol zostať bez povšimnutia. Miestni lídri si veľmi dobre uvedomujú, že ak chcú so svojimi rivalmi držať krok, musia sa prispôsobiť novej situácii. „Taiwan je rozhodnutý vstúpiť do digitálneho veku. Zameranie krajiny sa preto mení z výroby hardvéru na produkciu a predaj aplikácií či iných digitálnych produktov,“ povedala t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 07:08:31 - Feat.: - Title: Cez Taiwanský prieliv preletelo prieskumné lietadlo amerických námorných síl 02 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 03 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:36