Reuters
StoryEditor

Kto nahradí Merkelovú na čele strany?

21.11.2018, 23:00
Hovorí sa i o tom, ako bude v najbližších rokoch s novým šéfom CDU vychádzať.

Už teraz sa však špekuluje o tom, kto by Merkelovú mohol po decembrovom zjazde vystriedať na čele kresťanských demokratov.

„V súčasnej dobe sa hovorí hlavne o dvoch kandidátoch – Friedrichovi Merzovi, ktorý je dávnym rivalom Merkelovej a má blízko k hospodárskemu krídlu strany, a bývalej sárskej premiérke Annegret Krampovej-Karrenbauerovej. Práve tú by si za svoju nástupkyňu zrejme priala Merkelová,“ upozorňuje Lizcová

O post sa však podľa nej hlási aj súčasný minister zdravotníctva Jens Spahn. Práve medzi týmito kandidátmi sa pravdepodobne rozhodne.

V Nemecku sa hovorí i o tom, ako bude Merkelová na pozícii kancelárky v najbližších rokoch vychádzať s novým šéfom CDU. Podľa analytičky to záleží predovšetkým od toho, kto sa stane jej nástupcom na čele kresťanských demokratov, akým smerom stranu povedie a ako dobre s ním bude kancelárka schopná spolupracovať.

Tam sa rysuje hneď niekoľko variant. Isté pritom je, že CDU sa pod novým vedením zmení. Do akej miery to bude a akým smerom, to bude veľmi záležať práve na novom predsedovi.

Otvorený zostáva hlavne prístup nového vedenia k migračnej kríze. Ten je zatiaľ ťažké predpovedať v situácii, kam sa strana po výmene vedenia posunie.

Ak to bude výrazne doprava, môžu kresťanskí demokrati ubrať niektorých voličov Alternatívy pre Nemecko a iných stratiť napríklad v prospech Zelených alebo SPD.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 23:41