Opitý stredovek. Ľudia pili viac, ako si vieme predstaviť, ohromujúce kvantá alkoholu dávali aj deťom
1/11 Wikimedia Commons
2/11
3/11Pilo sa toľko, že z dnešného pohľadu je až nepochopiteľné, ako mohla stredoveká spoločnosť fungovať. Obrázok vľavo znázorňuje varenie piva, vpravo je stredoveké vinohradníctvo.archív Daniely Dvořákovej
4/11PhDr. Daniela Dvořáková, DrSc. (59), z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied sa štyri roky podieľala na výskumnom projekte Alkohol ako kultúrno-historický fenomén.Richard Filipko
5/11Výčapy mali zemepáni a mali eminentný záujem, aby poddaní pili. V niektorých lokalitách boli nariadenia, koľko má pri poddanskej svadbe každý hosť vypiť.Shutterstock
6/11Starostlivosť o opitých na miniatúre z diela Tacuinum Sanitatis, zdravotníckej príručke vydanej v polovici 15. storočia v Porýní.archív Daniely Dvořákovej
7/11Víno bola dôležitá časť ekonomiky, export vína bol pre Uhorské kráľovstvo na poprednom mieste s drahými kovmi a dobytkom.Shutterstock
8/11Víno si ľudia brali aj na cesty, bola to samozrejmosť.Wikimedia Commons
9/11Možno aj takto to vyzeralo v stredovekých hostincoch.Shutterstock
10/11Modra je typická slovenská vinohradnícka oblasť a vinič sa tam pestoval už v stredoveku.Shutterstock
11/11Vo vinárskych oblastiach sa pilo najmä víno, inde zasa pivo.Shutterstock