Americký černošský duchovný a aktivista Martin Luther King.Wikimedia Commons/United States Library of Congress
StoryEditor

Neznáma tvár Martina Luthera Kinga: Tajné dokumenty FBI ho ukazujú v novom svetle

05.11.2017, 09:03
Autor:
ČTKČTK
Nedávno zverejnené dokumenty FBI vrhajú nové, mimoriadne negatívne svetlo na Martina Luthera Kinga.

Americký černošský duchovný a aktivista Martin Luther King mal viacero mimomanželských pomerov, zúčastňoval sa sexuálnych orgií a bol napojený na komunistickú stranu. Tvrdí to dokument FBI, ktorý je datovaný iba tri týždne pred zavraždením Kinga 4. apríla 1968.

Odtajnený bol spolu s materiálmi o vražde prezidenta Johna F. Kennedyho. Jeho však v tejto súvislosti dokument nespomína a nie je teda jasné, prečo bol udržiavaný päťdesiat rokov v tajnosti, píše server BBC. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že niektoré z tvrdení by boli overené.

Mnohé z obvinení pôsobia ako správy o súkromných rozhovoroch alebo ako informácie z druhej ruky. Podľa jednej z nich od „zodpovedného človeka v Los Angeles znalého situácie“ mal King v Kalifornii milenku a splodil s ňou dieťa.

Martin Luther King bol okrem iného obvinený, že sa obklopil poradcami so silnými väzbami na americkú komunistickú stranu a že jeho prejavy komunisti vždy schvaľovali. On sám sa vraj zúčastňoval sexuálnych orgií a mal milostné vzťahy s minimálne štyrmi ženami, vrátane folkovej speváčky Joan Baezovej.

Nie je jasné, prečo dokument, ktorý vykresľuje Kinga v mimoriadne negatívnom svetle, vôbec vznikol. Niekoľké z dvadsiatich strán sa týkajú vtedy pripravovaného projektu Washingtonská jar a dokument obsahuje varovanie, že vplyv komunistov a radikálnych čiernych nacionalistov dáva chystanému pokojnému protestu „potenciál extrémne výbušnej situácie“. Martin Luther King bol zavraždený pred týmto pochodom.

Napriek povesti Kinga ako zdatného rečníka dokument FBI tvrdí, že každé jeho slovo schvaľovali Kingovi poradcovia. Čo sa týka jeho napojenia na komunistov, King je v dokumente označený za marxistu celým srdcom, ale ako duchovní sa s tým vraj neodvážil vyjsť na verejnosť.

Posledné dve strany materiálu sa venujú sexuálnemu životu Martina Luthera Kinga a obviňujú ho z cudzoložstva a z účasti na skupinových sexuálnych orgiách.

menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 11:08