StoryEditor

Jazdených áut je nedostatok. Na trh sa môžu dostať aj nebezpečné kúsky

19.10.2021, 00:00
Trh s novými automobilmi nezažíva aktuálne práve najľahšie časy. Kríza spojená s nedostatkom čipov obmedzila výrobu vozidiel a výrazne natiahla čakacie doby na nové autá. Ovplyvnila však aj jazdenky.

Dodávateľský reťazec výrobcov sa v dôsledku pandémie otriasa v základoch a z dôvodu dočasného zastavenia výroby najmä čipov aj ďalších dôležitých komponentov značky v súčasnosti dodávajú nové autá zákazníkom až s ročným oneskorením. Niektoré dokonca stopli poskytovanie zliav na kupované autá. Niet sa čomu čudovať, moderné automobily bez čipov ani nenaštartujú, sú na nich závislé riadiace jednotky motora, airbagy, automatické prevodovky, prístrojové panely, riadiace moduly a mnohé ďalšie riadiace jednotky.

Vysoká úroveň komfortu a elektronickej podpory dnešných áut sa teda ukazuje ako nevýhoda, výrobcovia tak niektorým zákazníkom odporúčajú výber inej výbavy alebo (často staršieho modelu) auta z ponuky, v súvislosti s ktorým ešte disponujú dostatkom súčiastok. Tento fakt sa spolu s tlakom na nízke emisie, obmedzovaním spaľovacích motorov a prechodom na elektromobily zároveň odrazil i na cene nových áut, ktorá v niektorých prípadoch stúpla až o 20 percent. Nehovoriac o nižšom počte áut na trhu.

Málo áut v bazároch prináša riziká

Problém sa pritom netýka iba nových áut, ale odráža sa aj na trhu s jazdenkami.  „Všetky tieto faktory vedú k tomu, že na trh s jazdenými vozidlami prichádza čoraz viac zákazníkov, ale zároveň sa naň dostáva čoraz menej áut. Ponuka jazdených áut je najslabšia za posledných päť rokov a nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia mala čoskoro zmeniť,“ hovorí Jakub Šulta, zakladateľ a CEO spoločnosti Carvago, ktorá sa zaoberá online predajom jazdených áut.

Carvago.com

​Zákazníci, ktorí čakajú na nové auto, odkladajú predaj starého auta, kým nebudú mať nové. Prípadne staré auto vôbec nepredávajú. V dôsledku toho sa do predajní dostáva oveľa menej áut ako zvyčajne a niektoré autobazáre môžu siahnuť vo výkupe kvôli nedostatku vozidiel aj po menej kvalitných kusoch.

Za bežných okolností na to dopláca zákazník, ktorý si sám nedokáže dôkladne preveriť kompletný stav automobilu. Výsledkom  je kúpa auta so skrytými vadami a ešte aj za vyššiu cenu. Ani prizvanie odborníka, ktorého úlohou je skontrolovať auto vystavené v autobazári, nie je dobrým riešením. Odhaliť maskované problémy u áut napríklad po nehode vyžaduje čas a znalosti. A mechanik nemá v autobazári k dispozícii dostatočné vybavenie, aby auto poriadne skontroloval.  

Nehovoriac o tom, že si mechanici často vypýtajú za kontrolu nemalú sumu peňazí, ktorá sa vám v prípade odstúpenia od kúpy auta nijak nevráti. V konečnom výsledku potom buď kúpu nezrealizujete, preplatíte ju, alebo získate do vlastníctva auto, ktoré nie je po krátkej dobe schopné bezpečnej jazdy či nespĺňa podmienky na jazdu po cestných komunikáciách. Ďalší balík peňazí vás teda budú stáť opravy.

Carvago.com

Nerobte kompromisy, môžu vyjsť draho

Riešením môže byť nákup auta inde, než v klasických autobazároch. Kľúčový je širší výber v kombinácii s dôkladnou technickou kontrolou pred kúpou, ktorý riziko obstarania problematického auta znižuje na nulu. Toto umožňuje napríklad český startup Carvago, veľké európske online trhovisko s viac ako 750-tisíc vozidlami v ponuke.

Počas pandémie sa online nákup auta jednoznačne ukázal ako ideálna alternatíva. Ide o pohodlnejšie a bezpečnejšie riešenie, ktoré navyše umožňuje v prípade nespokojnosti odstúpenie od kúpy do 14 dní. Táto možnosť platí aj pri kúpe auta. Plnohodnotný online nákup ponúka aj Carvago: zákazník dokáže celý proces od výberu až po prihlásenie a doručenie vozidla pred vlastné dvere vybaviť z pohodlia obývačky. Všetko v komunikácii so slovenským zastúpením, takže pri kúpe odpadá jazykový problém pri nákupe zo zahraničia.

Carvago.com

Nie je to však jediná výhoda, prečo je online nákup cez Carvago odporúčaný spôsob obstarania jazdeného auta. Carvago totiž ponúka výhodnú certifikovanú službu CarAudit - každé vozidlo pre vás dopodrobna preverí kvalifikovaný mechanik kdekoľvek v Európe.

Na jazdenom aute sa fyzicky kontroluje až 270 inšpekčných bodov, samozrejmosťou je preverenie VIN čísla a ak je to možné, Carvago vyžaduje servisnú dokumentáciu. Táto sa porovnáva so skutočným stavom auta aj so záznamami od autorizovaných predajcov. Technici počas technickej kontroly, ktorá trvá 3 až 4 hodiny, skontrolujú všetko od stavu mechanických častí, cez prípadné chyby motora či emisného systému až po hrúbku laku a kvalitu realizovaných opráv. Počas skúšobnej jazdy sa kontroluje chod spojky či rôzne pazvuky. Súčasťou je aj kontrola histórie auta.

​Z dôkladnej kontroly dostanete detailnú správu o technickom stave vozidla spolu s fotodokumentáciou a odborným odporúčaním. Ak kontrolou auto neprejde, Carvago vám ho nepredá, avšak máte nárok na bezplatnú kontrolu ďalšieho auta, ktoré si vyberiete z ponuky.

Carvago.com

​V skratke online nákup funguje takto: vyberiete si auto, Carvago ho cez službu CarAudit dôkladne skontroluje (vo väčšine prípadov do dvoch pracovných dní od objednania) a ak auto prejde kontrolou, rozhodnete sa, či ho chcete. Ak áno, spoločnosť ho odkúpi za vás, vybaví predĺženú záruku šesť mesiacov, kompletne ho prihlási na slovenské značky a doručí k vám domov. S autom tak môžete hneď cestovať, napríklad vyraziť na dovolenku. A ak by ste sa náhodou i dodatočne rozhodli, že auto vám nevyhovuje, môžete ho do 14 dní vrátiť späť.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 16:20