Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietíVISA
StoryEditor

Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietí

27.10.2021, 00:00
Spoločnosť Visa bola založená pred viac ako 60 rokmi, s víziou, že by mali byť pre všetkých a všade k dispozícii bezpečné, rýchle a spoľahlivé platby. V tom čase si zrejme nikto nevedel predstaviť, že o niekoľko rokov neskôr budeme môcť platiť hodinkami, posielať a prijímať peniaze v reálnom čase alebo používať svoj mobilný telefón namiesto platobnej karty či ako platobný terminál.

Osem z desať Slovákov vlastní platobnú kartu Visa a vidia jej logo vždy, keď otvoria peňaženku a platia. V posledných rokoch zaznamenala spoločnosť nárast trhového podielu na slovenskom trhu a ten sa neustále zvyšuje. Na Slovensku má pritom Visa najväčší podiel v rámci krajín V4 a Balkánu. Čo je dôvodom takéhoto úspechu?

Bezkontaktné platby a e-commerce sú na vzostupe. Hoci túto vetu sme v posledných rokoch počúvali často, všetko nabralo nečakaný spád od vypuknutia celosvetovej pandémie, ktorá zdvojnásobila rýchlosť prechodu od hotovostných platieb k digitálnym. Bezkontaktnosť a online platby získali nový význam a kto nenaskočil na vlnu online platieb či doručovania, situáciu zvládal len s ťažkosťami. A to platí bez ohľadu na to, či je reč o kupujúcich alebo predávajúcich. Ukázalo sa, že s prechodom na tento typ platenia Slováci problém nemajú.

Slovensko je totiž dlhodobo lídrom v oblasti bezkontaktných platieb. Túto technológiu sme si mimoriadne rýchlo osvojili a stala sa prirodzenou súčasťou našich životov. Na Slovensku pritom predstavujú bezkontaktné platby viac ako 90 percent z platieb vykonaných bezhotovostne. Trend bezkontaktných platieb kartou je samozrejme aj celoeurópsky. Nárastu pomohol aj fakt, že v roku 2021 zvýšilo až 29 krajín v Európe limity bezkontaktných platieb. Na tento dopyt odpovedala aj Visa.

Spoločnosť Visa však vytvára aj globálny bezpečný systém, v ktorom môžu spotrebitelia nakupovať bezpečne a jednoducho v online priestore. V niektorých krajinách Visa zaznamenala až 50-percentný medziročný nárast transakcií elektronického obchodu, takisto to bolo na Slovensku. Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietí Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietí VISA Len málokto si však naplno uvedomuje, čo sa ukrýva za tým, aby tieto typy platieb mohli hladko a bezpečne prebiehať. A to tak zo strany kupujúcich, ako i predávajúcich, tiež sprostredkovateľských bánk a najmä poskytovateľa platobných kariet. Cieľom je, aby celý tento reťazec nie len fungoval, ale bol i inovatívny, napredoval a prinášal všetkým stranám čo najväčší komfort. Táto téma má viacero vrstiev.

Rozšírenie možností digitalizácie

So zvýšeným záujmom o bezkontaktné platby zo strany spotrebiteľov sa aj obchodníci začali prispôsobovať narastajúcemu trendu. “Spotrebitelia sa vo veľkom presunuli do priestoru bezkontaktných a e-commerce platieb. A tomu sa musia prispôsobiť aj obchodníci,” zhrnul situáciu Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ Visa pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko. Podľa štatistiky SBA počet online obchodníkov s narastajúcim dopytom stúpol na Slovensku z 3600 v roku 2019 na viac ako päť tisíc v roku 2020 a v priebehu prvého polroka 2021 ich počet vystúpil ešte o takmer tisíc.

Prieskum spoločnosti ukázal, že digitálne riešenia sú v postpandemickom svete pre malých a stredných podnikateľov kľúčové. Visa už pomohla s digitalizáciou približne 16 miliónom mikropodnikov a malých podnikov na svete. Je to už približne tretina z cieľa spoločnosti digitalizovať 50 miliónov podnikov, ktorý si stanovila minulý rok. “Po roku a pol skúseností s pandémiou vieme, že malé podniky, ktoré prešli na digitálny obchod alebo zahraničný predaj zvládli pandémiu lepšie,” uzatvára Marcel Gajdoš.

Visa odpovedá aj na tento dopyt. Partnerstvo s ňou umožní po novom obchodníkom premeniť ich mobilné zariadenia na platobné terminály. Vďaka tomu môžu obchodníci prijímať bezkontaktné platby bez použitia doplňujúceho hardvéru, teda POS terminálu. Reč je o jednoduchej mobilnej aplikácii Tap to Phone, ktorá spraví z vášho smartfónu či tabletu so systémom Android s podporou NFC terminál. Takéto zjednodušenie platobného systému a vysoká ochota platiť bezkontaktnými technológiami umožní zároveň rozvoj a častejšie návštevy miestnych obchodov s potravinami, pekární, či nákupy na trhoch. V konečnom dôsledku tak ide o významnú podporu malých a stredných podnikateľov a obchodníkov. Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietí Visa nekompromisne buduje jednu z najväčších globálnych platobných sietí VISA Atraktívna možnosť pre finančné inštitúcie

Kým pre bežného používateľa nemusí byť dodávateľ platobných kariet rozhodujúci, u bánk či finančných inštitúcií je to iné. Riešenia s vysokou mierou bezpečnosti, široká podpora platobných možností pre podniky, umelá inteligencia, telefóny premenené na terminály - to všetko robí z Visy čoraz atraktívnejšieho hráča. V neposlednom rade sa totiž podľa odborníkov prihliada aj na portfólio klientov či na mieru inovatívnosti.

Spojenie s bankami môže mať navyše aj ďalší rozmer. Slovenská sporiteľňa a Visa posilnili dlhodobú spoluprácu pri vývoji platobných riešení uzatvorením exkluzívnej dohody o vydávaní platobných kariet. Všetky novo vydané platobné karty Slovenskej sporiteľne tak budú označené logom Visa. To však nie je všetko. Visa a Slovenská sporiteľňa sa rozhodli zamerať aj na udržateľnosť riešení a ekológiu.  Preto bude najväčšia slovenská banka odteraz vydávať iba Visa karty vyrobené z rozložiteľných alebo recyklovaných materiálov. Okrem toho, predĺžia ich platnosť z troch na štyri roky. To prinesie úsporu materiálov, ktorý sa ráta až na tony – v priemere je to ročne ušetrených 1875 kg plastu, teda takmer 2 tony. Spolupráca týchto dvoch firiem je, okrem iného, súčasťou úsilia Visy podporovať v rámci svojej siete nízkouhlíkovú budúcnosť.

Visa bola založená na myšlienke, že bezpečné, rýchle a spoľahlivé digitálne platby by mali byť dostupné každému a kdekoľvek. Značka si tak vzala za svoje poslanie prepojiť svet pomocou najinovatívnejšej, najspoľahlivejšej a najbezpečnejšej platobnej siete. Stať sa najväčším je totiž veľká zodpovednosť.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 21:49