Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďalekoPenati
StoryEditor

Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďaleko

09.11.2021, 23:00
Nemyslieť len na prácu, ísť von a zaoberať sa koníčkami môže byť náročnejšie ako sa zdá. Najmä keď človeka práca napĺňa a záleží mu na nej. Zrazu si uvedomí, že počas spoločných večerov s priateľom alebo priateľkou číta spisy a notebook si berie aj na rodinný víkendový pobyt.

Takéto správanie si však skôr či neskôr vyberie svoju daň. Asi najväčším postrachom perspektívnych pracujúcich ľudí je syndróm vyhorenia. Pocity stagnácie, frustrácie a apatie vo vzťahu k vlastnému zamestnaniu sú tichou hrozbou, ktorá sa môže vyskytnúť u intenzívne pracujúcich ľudí s vysokými cieľmi, očakávaniami a motiváciou. A netreba to brať na ľahkú váhu.

Takzvaný Burnout zaradila pred dvoma rokmi Svetová zdravotnícka organizácia do Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Podmieňuje však aj vznik ďalších psychických ochorení, ktoré môžu zapríčiniť pokles práceschopnosti o 40 percent.

Pomôcť môže dovolenka

V živote úspešných ľudí je preto dôležité nájsť ten správny balans. Psychiatrička Eva Morovicsová z Psychiatrickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerztnej nemocnice Bratislava apeluje na dodržiavanie životosprávy, aktívne využívanie prostriedkov duševnej hygieny a relaxačné techniky.

Americká psychologička Kathryn Isham dopĺňa, že vhodnou prevenciou môže byť aj dovolenka.  Tí, ktorí pravidelne odpočívajú, majú podľa nej menšiu šancu, že sa so syndrómom vôbec niekedy stretnú ako ich prepracovaní kolegovia.

Za dovolenkou pritom netreba chodiť ďaleko, stačí víkendový výlet po slovensku či pár hodín relaxu a športu v dovolenkovom rezorte akým je napríklad Bratislavský Club Penati. Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďaleko Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďaleko Penati Fyzická odolnosť aj duševné zdravie

Odpočinok v podobe dovolenky má však aj ďalšie výrazné benefity. Jedným z nich je aj prevencia voči stresu, ktorý prispieva k srdcovo-cievnym ochoreniam a vysokému krvnému tlaku, no takisto môže aj zmeniť štruktúru mozgu a spôsobiť tak úzkosť alebo depresiu. „Počas dovolenky nastanú vo vašom mozgu pocity pokoja a zmiernenie stresu. Telo ani myseľ by sa nevedeli uzdraviť, keby boli stále pod tlakom,“ dopĺňa psychologička Kathryn Isham.

To, že pracujúci zažívajú na dovolenke pohodu nie je žiadnym tajomstvom. To, že ju vďaka nej nadobudnú aj po návrate domov, je však už menej známe. Odborná štúdia preukázala, že subjektom sa tri dni po dovolenke zmiernili fyzické ťažkosti a spolu s náladou sa im zlepšila aj kvalita spánku. Benefity boli prítomné aj o niekoľko týždňov neskôr, a to najmä vtedy, keď mali na dovolenke viac času len pre seba.

Dovolenka v neposlednom rade zlepšuje aj vzťahy s blízkymi a posilňuje šťastné pocity už pred cestou. Niektorí dokonca majú lepšiu náladu až osem týždňov pred odchodom. Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďaleko Zdravie je úzko prepojené s oddychom. Za dovolenkou pritom nemusíte chodiť ďaleko Penati Kvalitná dovolenka každý deň

Prezieraví ľudia preto nezabúdajú na pravidelný oddych. Trendom je cestovať za exotikou na Maldivy, Maurícius, Seychely, Zanzibar či do Mexika a podobne. Za kvalitnou dovolenkou však niekedy netreba chodiť na opačný koniec sveta. Zažívať sa dá aj na Slovensku, a to každý deň.

Prvotriedny oddych ponúka napríklad spomínané miesto v príjemnom prostrední Dúbravky na okraji Bratislavy, vzdialené len 10 až 20 minút od centra mesta. Club Penati je rezort obkolesený zeleňou, kde je pod jednou strechou možné športovať, relaxovať, pracovať, rokovať, zabávať sa, vychutnať si kvalitnú kuchyňu, stretávať sa s obchodnými partnermi či prenocovať v elegantnom apartmáne.

Návštevníci majú k dispozícii fitness centrum, ľadovú plochu a squashový, riccochetový, ale aj tenisový a badmintonový kurt. V Penati si môžu zahrať stolný tenis a prostredníctvom 3D trenažéru dokonca aj golf.

Relax zažijú aj vďaka vnútornému bazénu s priľahlými relaxačnými prevádzkami, v ktorých nájdu, arabskú saunu so soľnou inhaláciou, tradičnú fínsku saunu, ľadové trysky a priestrannú vírivku. Spolu s Penati tak môžu kedykoľvek stráviť čas ako keby boli na dovolenke v najväčšej exotike.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 17:48