StoryEditor

Vydrica spustila predaj najlukratívnejšej budovy

18.11.2021, 23:00
Spoločnosť Vydrica Development začala predaj najhodnotnejších bytov v srdci celého projektu s výhľadom na Dunaj a centrálne námestie, ktorého dominantou bude kultúrna pamiatka Vodná veža.

Pod bralom Bratislavského hradu je rušno. Zatiaľ len vďaka bagrom a ďalším stavebným mechanizmom, no stroje časom nahradia prví obyvatelia novej štvrte. Záujem o byty v projekte Vydrica je vďaka unikátnej polohe a kombinácii histórie s moderným riešením bývania značný. „Už teraz máme predaných 50 percent bytov z prvej etapy, pri ktorej máme stavebné povolenie a ktorej výstavbu by sme mali začať v najbližších mesiacoch,“ hovorí na úvod riaditeľ predaja Vydrice Juraj Ťahún.

Spoločnosť najnovšie začala predaj dvoch desiatok bytov v geografickom strede Vydrice – v bytovom dome V4. „Je unikátny, nachádza sa totiž v samom srdci projektu, hneď nad národnou kultúrnou pamiatkou Vodná veža. Vydrica celkovo zmení pohľadnicu Bratislavy a práve tento dom sa nachádza v centre celej štvrte,“ uvádza ďalej Juraj Ťahún. Celkovo 21 bytov ponúka komorné prostredie, keďže sú na každom poschodí maximálne štyri byty, pričom každý z nich bude poskytovať ešte vyšší štandard ako iné byty vo Vydrici. „V ponuke sú prevažne väčšie byty, trojizbové až štvorizbové, no ponúkame aj dva dvojizbové byty. Každý z bytov má vlastnú lodžiu s komfortným priestorom a výhľadom na Vodnú vežu, Dunaj a nové námestie.

Jedinečné riešenie ponúkajú trojizbové byty na štvrtom podlaží, ktoré okrem lodžie s výhľadom na Dunaj disponujú z druhej strany predzáhradkami. Predzáhradky sa budú nachádzať na najvyššie položenej ulici – Oeserovom rade, ktorý tvorí hranicu obytnej štvrte a hradného brala. Samozrejmosťou bytových jednotiek je ekologické kúrenie či chladenie. „Väčšina striech v projekte bude zelená a primárne bude slúžiť na zachytávanie dažďovej vody. Okrem praktického hľadiska zohrajú podstatnú úlohu aj z vizuálnej stránky – pri výhľadoch z Bratislavského hradu,“ uvádza Juraj Ťahún. Vydrica.com

Noví obyvatelia podhradia

Záujem o nehnuteľnosti neďaleko Dunaja neovplyvnila ani koronakríza a pandémia. Developer sa však musel prispôsobiť vzniknutým podmienkam. Išlo najmä o zatvorené predajné miesta. „Našim klientom sme preto poskytli možnosť online stretnutí. Táto alternatíva sa uchytila natoľko, že ju množstvo z nich začalo využívať aj po uvoľnení obmedzení. Dnes takto s nami komunikujú hlavne ľudia zo zahraničia, ktorí stále nemajú možnosť prísť na Slovensko,“ vysvetľuje Juraj Ťahún. Obyvateľmi nového podhradia však chcú byť predovšetkým Slováci. Ide o topmanažérov či majiteľov rôznych spoločností, ale tiež o Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí chcú v Bratislave investovať do nehnuteľností. „Často ide aj o Staromešťanov, ktorí už nehnuteľnosť v Starom Meste vlastnia, no chcú sa presťahovať do modernejšej časti mesta. Máme aj klientovz iných častí Slovenska, ktorí si kupujú byty vo Vydrici na prechodné bývanie,“ dodáva Juraj Ťahún. V prípade cudzincov ide o ľudí s väzbou na Slovensko pochádzajúcich najmä zo Spojeného kráľovstva, Spojených štátov či z Nemecka.

Záujem o byty vo Vydrici, ale tiež o ďalšie projekty spoločnosti, v posledných mesiacoch ženie nahor aj roztočená špirála inflácie, a práve kúpa nehnuteľnosti je jednou z najlepších poistiek, ako uchrániť svoj majetok. Odborníci zo spoločnosti preto odhadujú, že o byty v ďalších fázach bude rovnako vysoký záujem. „Ich počet je totiž obmedzený. Veľa ľudí možno vníma projekt Vydrica ako veľký, v skutočnosti však ide o kombináciu bývania, retailu a kancelárií. Celý projekt tak ponúkne len približne 380 bytov,“ dodáva vzápätí Juraj Ťahún.

Vydrica.com

Zachovalá história

Dominantou celého projektu je národná kultúrna pamiatka Vodná veža. Najstaršie správy o objekte, ktorý slúžil ako mýtnica strážiaca brod cez Dunaj, pochádzajú ešte z 11. storočia. Hoci jeho nadzemné murivá sú stredoveké, nedávne archeologické nálezy z keltsko-rímskeho obdobia na hradnom kopci i v podhradí ponúkajú silné argumenty na opätovné prehodnotenie datovania najstaršej časti Vodnej veže. Závery archeológov či pamiatkarov však nič nezmenia na tom, že už teraz ide o najstaršiu stojacu pamiatku nášho hlavného mesta, ktorá má byť po revitalizácii obnovená a integrovaná do verejných priestorov. Na revitalizáciu veže a jej okolia vynaloží investor takmer 1,5 milióna eur.

V spolupráci s magistrátom mesta Bratislava sa aktívne pripravuje architektonická súťaž, ktorej výsledok bude známy už o pár mesiacov. Úzka spolupráca medzi spoločnosťou a mestom sa preniesla aj do podpisu memoranda ešte v októbri minulého roka, v ktorom developer prisľúbil citlivé a kvalitné narábanie s priestorom. „Samozrejmosťou bude ekologickosť projektu, zachovanie histórie v podobe nielen Vodnej veže, ale tiež fragmentov Kempelenovho vodovodu či rekonštrukcie dvoch ľadových jám a prístupnosť verejných priestorov,“ dodáva Juraj Ťahún.

Nielen majitelia bytov v bytovom dome V4, ale aj všetci obyvatelia a návštevníci sa stanú neoddeliteľnou súčasťou výnimočného momentu. Poloha v kombinácii s kvalitným urbanizmom a architektúrou, ktorá výrazne zohľadňuje historický kontext tohto miesta, vytvorí vyváženú a udržateľnú štvrť, ktorá bude mať všetky znaky autentického a živého miesta rozmerov zahraničných metropol.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
21. apríl 2024 21:48