Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednostiProfimedia
StoryEditor

Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednosti

30.11.2021, 23:00
Tatra banka je už roky známa svojimi víziami na ceste k digitalizácii a technologickému pokroku. V otázke zodpovedného podnikania nie je žiadnym nováčikom.

Planéta hlási červenú a klimatická kríza prestáva byť varovným prstom, ale, naopak, blížiacou sa realitou. Aktuálne sa tak aj firmy z celého sveta začali zaoberať fenoménom súčasnosti, ktorý sa označuje skratkou ESG. Ide o iniciály slov environmental, teda životné prostredie, nasleduje social, ako sociálny, a skratku uzatvára anglický výraz governance, ktorý v preklade znamená riadenie.

Spoločnosti s vysokým ESG skóre sa pýšia zodpovedným prístupom k ochrane životného prostredia, podpore umenia a vzdelanosti rovnako ako k svojim zamestnancom, obchodným partnerom a nezabúdajú ani na kvalitné riadenie firmy. Ide tak o trvalo udržateľné spoločnosti, ktorých počet vo svete neustále rastie. Jednou z nich je aj Tatra banka, ktorá je už roky aktívna v oblasti spoločenskej zodpovednosti a intenzívne sa venuje aj ekologickým témam.

Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednosti Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednosti Tatra banka

Tomáš Kvašňovský, Sustainability manager

Myslieť udržateľne

Vo svojej činnosti sa banka prikláňa k inováciám, ktoré vedú k udržateľnosti. Tá má v ich rozhodovacích procesoch významné miesto. Často ide najmä o digitálne inovácie, ktoré odľahčujú záťaž pre životné prostredie. Tomáš Kvašňovský, ktorý v banke pôsobí na pozícii Sustainability managera, predložil niekoľko príkladov, ktorými spoločnosť pomáha planéte zotaviť sa a napredovať. „V pobočkách už nemáme vytlačené informačné prospekty o našich produktoch a službách.

Namiesto toho si ich jednoduchým naskenovaním QR kódu môžu naši klienti stiahnuť do svojich mobilov a majú ich tak kedykoľvek k dispozícii. V pobočkách Tatra banky a Raiffeisen banky a tiež v našich kanceláriách používame už len recyklovaný papier. Do života sme uviedli aj Bankomat 2.0, ktorý má vkladovú a výberovú funkciu, čím takzvane recykluje hotovosť a prispieva tak k znižovaniu obehu hotovosti s pozitívnym dosahom na uhlíkovú stopu,“ uviedol. Tú chcú podľa jeho slov minimalizovať aj vnútri banky pomocou projektu sťahovania zamestnancov z troch budov do jednej centrálnej. „Výrazne tým obmedzíme využívanie zdrojov a zlepšíme dosah na životné prostredie.

Počítame tiež uhlíkovú stopu banky, aby sme mali jasný prehľad o tom, ako naše aktivity vplývajú na životné prostredie a kde sa vieme do budúcnosti zlepšovať v nasej snahe dosiahnuť uhlíkovú neutralitu,“ vysvetlil. Spomedzi environmentálnych produktov vyzdvihol zelené dlhopisy v sume 300 miliónov eur, odstúpenie banky od financovania projektov využívajúcich fosílne palivá, podporu zelených nehnuteľností, ale aj zvýhodnený lízing elektrických áut.

Budúcnosť v zodpovedných investíciách

Popularitu spoločensky zodpovedného investovania nemožno ignorovať. Podľa Martina Smreka, vedúceho oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management, tento trend súvisí najmä so zmenami správania a preferencií ľudí. „Je čoraz viac ľudí, ktorých už nezaujíma iba kvalita a cena produktu, zaujímajú sa aj o firmu, ktorá produkt vyrobila. V ich očiach by táto firma mala byť pri svojom podnikaní zodpovedná, transparentná a etická, mala by podporovať ľudské práva a spĺňať prísne environmentálne kritériá. Aj spoločnosti si začínajú uvedomovať, že takéto podnikanie má výrazne lepšie predpoklady na dlhodobý úspech a rast,“ vysvetlil Smrek.

Zodpovedný prístup k podnikaniu podľa neho neunikol ani investičnej sfére a po celom svete sú takto zainvestované až dva bilióny amerických dolárov. Rozdiel medzi klasickým a ESG investovaním nie je ani tak vo výnose, keďže jeho dosiahnutie je hlavným cieľom aj zodpovedného investovania. Rozdiel je však v spôsobe, akým bude dosiahnutý. „Pri takomto type investovania sa investuje do správnych firiem, ktoré vysokou mierou prispievajú k spoločenskému rozvoju, správajú sa transparentne a eticky, podporujú ľudské práva či spĺňajú prísne environmentálne kritériá,“ uviedol Smrek. Slováci si podľa jeho slov k zodpovedným investíciám cestu ešte len hľadajú. Dobrou správou podľa neho však je, že aj slovenský spotrebiteľ už čoraz viac začína počúvať na tému spoločenskej zodpovednosti. „Zoberme si napríklad taký príklad separácie odpadu. Pred 20 rokmi to u nás robil málokto, dnes je takéto správanie úplne prirodzené. Preto môže byť prirodzené, že spoločensky zodpovedných investorov bude aj u nás čoraz viac,“ dodal.

Fakt, že si ľudstvo zničilo životné prostredie, vníma aj investičný analytik spoločnosti Fingo.sk František Burda. „Už bolo načase, aby firmy, ktoré znečisťujú životné prostredie, zmenili svoj technologický proces výroby,“ vysvetlil. ESG témy sú podľa neho aj na Slovensku čoraz populárnejšie hlavne preto, lebo si ľudia uvedomujú dôležitosť ohľaduplnosti k planéte. „Drancujeme ju bez ohľadu na dôsledky a cítime to napríklad na globálnom otepľovaní. Aj preto si myslím, že investovanie do ESG fondov je naozaj budúcnosťou. Ľudia odmietajú špinavé spoločnosti a nechcú sa podieľať na ich úspechu. Potrebujeme udržateľné, zelené a spoločensky zodpovedné firmy, ktoré dbajú na udržateľnosť, etickosť a dívajú sa na ekonomické a sociálne dosahy svojej činnosti,“ dodal.

Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednosti Zarobiť môžete aj na ceste k zodpovednosti Niekde začať treba

Pri investičných začiatkoch je nutné si v prvom rade uvedomiť, že pri akejkoľvek investícii je dôležité zamyslieť sa nad množstvom neznámych. Inak to nie je ani pri ESG investíciách. Veľké domáce bankové domy majú dnes vo svojej ponuke aj spoločensky zodpovedné fondy. Tatra banka napríklad uviedla Fondy pre modrú planétu, ktoré investujú do akcií a dlhopisov v súlade s ekologickými, so sociálnymi a s etickými kritériami. „Produktová rodina Fondov pre modrú planétu je dostatočne široká na to, aby uspokojila každého klienta, ktorý má záujem zhodnotiť svoje peniaze a popritom sa podieľať na správnych aktivitách prispievajúcich k spoločenskému rozvoju“ vysvetlil Smrek.

Zabúdať však netreba na skutočnosť, že aj pri investíciách do ESG fondov platí rovnaký vzťah medzi rizikom a výnosom, ako pri tých klasických. „Aj tu môžeme nájsť fondy konzervatívne, vyvážené alebo dynamické. Všetko závisí od toho, akú má stratégiu daný fond a koľko dlhopisov, akcií, prípadne iných cenných papierov drží v portfóliu,“ vysvetlil Burda z Fingo.sk. Stále však podľa neho platí, že čím viac akcií je v danom fonde, tým je fond rizikovejší (jeho hodnota môže viac kolísať), no na druhej strane nezabúdajme na fakt, že tým vyššie je aj očakávanie na strane výnosu.

Pre modrú planétu (tatrabanka.sk)

Upozornenie:
S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 20:09