StoryEditor

Silné heslo je len začiatok ochrany pred kybernetickým útočníkmi. Vieme, aký je ďalší krok

17.12.2021, 23:00
Aj medzi Slovákmi sa dajú stále nájsť používatelia, ktorí používajú jedno z desať najľahšie prelomiteľných hesiel. Spoločnosť Fortinet, líder v oblasti kybernetickej bezpečnosti vie zabezpečiť ochranu nie iba proti takémuto druhu útokov.

Heslo sa stalo už pomaly častejšie používaným údajom než korešpondenčná adresa. Stačí sa obzrieť okolo seba alebo na obrazovke monitora či mobilu a každý nájde pekných pár webstránok, služieb alebo zariadení, ktoré vyžadujú zadať heslo. Už niekoľko rokov robia viaceré spoločnosti a inštitúcie venujúce sa kybernetickej bezpečnosti prieskum, aké heslá ľudia používajú najčastejšie. A rok za rokom sú to stále heslá, ktoré hacker dokáže prelomiť už doslova za 1 sekundu.

Naposledy to zmerala bezpečnostná agentúra Hive Systems. Takzvaným „brute force“ útokom dnes dokáže hacker okamžite prelomiť aj 10-miestné heslo, ak pozostáva len z čísiel. Ak ho tvorí 10 malých písmen, tak prelomenie trvá zhruba hodinu. Ak používateľ v takto dlhom hesle použije čísla, malé aj veľké písmena, prelomenie už trvá 7 mesiacov. Ideálne je použiť heslo, ktoré obsahuje čísla, veľké a malé písmená a aj špeciálne znaky. V tomto prípade by 10-miestné heslo bolo možné prelomiť hrubou výpočtovou silou až za 5 rokov. Pre zaujímavosť, ak by bolo dlhé len o jeden znak naviac, prelomenie by už trvalo 400 rokov.

Či už heslo na prístup na Wi-Fi sieť alebo len do súkromnej e-mailovej schránky, toto je práve vstupná brána pre kyberútočníkov. Je preto prekvapujúce, že stále sú medzi 10 najpoužívanejšími heslami na Slovensku práve také, ktoré by boli prelomené za pár sekúnd. Boli sme sa opýtať Slovákov, či niektoré z týchto top 10 zraniteľných hesiel používajú.

Silné heslo je však len začiatok. Profesionálni útočníci používajú široké spektrum útokov. Stále je veľmi obľúbený ransomware, ktorý zablokuje obsah počítača až do zaplatenia „výkupného“. Podľa Cybersecurity Ventures sa predpokladaná výška strát spôsobených ransomware za rok 2021 vyšplhá až na 20 miliárd amerických dolárov.

Proti ransomware, ale aj proti ostatným hrozbám ako phishing a malvérom chránia bezpečnostné prvky spoločnosti Fortinet, ktorá patrí medzi lídrov v tomto segmente.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 00:28