StoryEditor

Šéf Huawei na Slovensku: Najsilnejšou stránkou slovenského IT ekosystému sú ľudia

16.12.2021, 23:00
Spoločnosť Huawei oslávila 15 rokov pôsobenia na slovenskom trhu. O aktuálnych aktivitách a plánoch do budúcnosti sme sa porozprávali s pánom Colin Cui Yu, generálnym manažérom Huawei Technologies (Slovak), s.r.o.

Spomínate si aké boli začiatky spoločnosti na slovenskom trhu?

Pred 15 rokmi sme na Slovensku začínali ako mala spoločnosť v počte 6 zamestnancov s veľkými plánmi a víziami do budúcnosti. 15 rokov je navyše dosť dlhý čas na to, aby sa všetko zmenilo. Pamätám si, ako sme používali pomalé 2G siete, káblové telefóny, každá kancelária mala svoj oficiálny fax. Prešli sme od platieb v hotovosti na platby kartou, no dnes sa do popredia dostáva platba cez smartfón. V našich priestoroch navyše na všetko používame osobné QR kódy, ktoré nahradili karty a čipy. Náš slogan je však stále rovnaký. Chceme priniesť digitálne technológie každému človeku, domácnostiam a inštitúciám, a to v špičkovej kvalite.

Aké najväčšie úspechy dosiahol Huawei za tento čas? Spomenúť môžeme aj vlajkové projekty.

Počas tých 15 rokov sme pomohli na Slovensku premeniť analógové siete 56kbps na pripojenie 1Gbit/s a 10 Gbit/s, podporovali sme viaceré verejné inštitúcie, najmä zavádzaním rýchleho internetového pripojenia až do 100Gpbs, v budúcnosti až 400Gpbs. Od starého IT systému sme prešli na stabilný a flexibilný systém sietí.

Viac ako 8 rokov sme sa starali o dve siete mobilných operátorov, vďaka čomu sme sa priamo zúčastňovali na implementácii a modernizácii slovenského internetu. Pomohli sme zaviesť vysokorýchlostné optické vlákna priamo do domácností prostredníctvom našej technológie GPON. Najväčšiu službu sme však bežným užívateľom priniesli prostredníctvom našich malých mobilných dátových smerovačov.

Ak ste sa niekedy pripojili k mobilnému internetu s USB, 3G alebo 4G modemom, je veľmi pravdepodobné, že to bolo cez Huawei zariadenie. V minulých rokoch sme predstavili niektoré smartfóny s najlepším fotoaparátom zo série Mate a P. Aj naše zariadenia zo strednej kategórie, ako je P30 lite, boli veľmi populárne, v rebríčku boli na vrchole zoznamov najpredávanejších zariadení u všetkých operátorov.

Naopak, s akými najväčšími výzvami ste sa museli popasovať?

Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že pandémia nám dala všetkým poriadne zabrať. Prakticky z týždňa na týždeň sme museli prejsť na dištančnú prácu, bola to pre nás všetkých úplne nová situácia. Náročná bola aj situácia na svetovom trhu, najmä kvôli dynamickým vzťahom medzi krajinami a firmami, no zvládli sme to a cítime sa vďaka tomu istejšie a sebavedomejšie.

Celých 15 rokov sa pre nás nieslo v znamení výziev. Stále si pamätáme na vypnutie starého, telefónneho systému s veľmi vysokou spotrebou energie. Náš nový systém vykazuje iba jednu tretinu veľkosti hardvéru a iba jednu desatinu spotreby energie. Zvládli sme však aj zavedenie LTE TDD siete na Slovensku, prvej v celom regióne V4, a to aj pre malé obce.

Aké sú podľa Vášho názoru silné a slabé stránky slovenského IT a IKT ekosystému?

Slovensko je pre technologické firmy zaujímavým prostredím. Z nášho pohľadu sú najsilnejšou stránkou slovenského IT ekosystému ľudia. Slovensko má z čoho vyberať. Z tohto prostredia vzišlo niekoľko úspešných firiem svetového formátu, čo je na tak malú krajinu vynikajúcim predpokladom.

Problémom je však chýbajúca infraštruktúra, efektívny systém spoluprác medzi verejným a súkromným sektorom, a taktiež neschopnosť udržať domáce talenty v ich vlastnej krajine. Slovenský priemysel výrazne zaostáva v systematickej digitalizácii. Veľká väčšina slovenských firiem vyrába iba čiastkové komponenty. Smerovanie trhu však určujú najmä firmy, ktoré dodávajú finálne produkty. Výrobky sa stávajú zložitejšími a bez výraznej zmeny postoja k digitalizácii je stále náročnejšie zvládnuť ich vývoj.

V akej miere by mal byť štát nápomocný pri spolupráci s IT firmami, ktoré pôsobia na Slovensku?

Dovolím si tvrdiť, že IT sektor je, a dlho bude najrýchlejšie sa rozvíjajúcim odvetvím svetového priemyslu a obchodu. Jeho rozvoj sa nezastavuje ani teraz, keď už druhý rok čelíme následkom koronakrízy. Takýto vývoj nám sprostredkuje jedinečný pohľad do zákulisia IT. Technologický sektor sa najlepšie rozvíja samostatne a bez zbytočných zásahov a regulácií. Posledných 30 rokov sme napredovali najmä vďaka odhodlaniu súkromných IT firiem prinášať na trh lepšie a lepšie výrobky. V prípade nadmernej legislatívnej záťaže na IT sektor zo strany štátov alebo nadnárodných organizácií riskujeme, že tento prirodzený ekosystém sa naruší – zvýšením cien, nedostatkom súčiastok a materiálov, alebo zníženou kvalitou výrobkov v dôsledku malej konkurencie medzi dodávateľmi.

V konečnom dôsledku najviac utrpí vždy len koncový zákazník. Spolupráca štátu a firiem je pre IT sektor nesmierne dôležitá, no mala by sa sústrediť najmä na identifikáciou a sprostredkovanie príležitostí, odstraňovaním bariér pre domáce firmy na svetových trhoch, alebo spoločnými projektami, napríklad v zameraní na siete, AI alebo cloudy.

Pocítili ste takzvanú čipovú krízu aj vo vašej spoločnosti? Ako ste sa s ňou vyrovnali?

Hlavných príčin tejto krízy je niekoľko. Prvým problémom je, že systému chýba racionálna spolupráca. Existuje len niekoľko krajín, ktoré sa špecializujú na výrobu čipsetov. Ak sú tieto krajiny ochromené, celý dodávateľský reťazec sa spomalí. V ideálnom prípade by celý dodávateľský reťazec plánoval budúcu výrobu spoločne, pripravoval dlhodobé predpovede trhu. Druhá vec, ktorú by ľudia mali pochopiť, je, že technológia nemá hranice. Ponuka by nemala patriť len jednému alebo dvom výrobcom. Bohužiaľ, proces výroby čipov je príliš náročný na to, aby si technologická firma začala čipy vyrábať sama. Vyžaduje si to veľké investície a veľa času. Jediná možnosť, ktorú máme, je naučiť sa efektívnejšie komunikovať a myslieť dopredu. Huawei krízu pocítil tak ako každá iná technologická firma. Našťastie sa však výroba opäť rozbieha.

Aktuálne sa veľa hovorí o 5G sieti. Aké zmeny pocítia bežní používatelia či podniky?

Pre bežného užívateľa poskytne 5G sieť vyššiu rýchlosť a nižšiu latenciu, pre dosiahnutie lepšej kvality počas videohovorov alebo pri sledovaní videa na Youtube či TikTok-u. V telekomunikačnom priemysle mnohí ľudia diskutujú o tom, ako využívanie 5G vyrieši problémy v priemysle alebo v iných odvetviach. Je to však náročný proces, najmä s ohľadom na kvalitu a robustnosť optickej siete a jej možnosti pripojenia vo všetkých regiónoch Slovenska. Ak sa pozrieme na krajiny s rozvinutou 5G sieťou, najväčším rozdielom sú inovácie. Napríklad, nový fenomén s názvom: „Meta vesmír“ (Meta Universe) zahŕňa AR/VR pre výučbu/hry/výrobu. Téma, ktorou sa vo svete zaoberajú ľudia žijúci a pracujúci v oblasti digitalizácie, na Slovensku žiaľ stále nie je predmetom diskusie.

Pandémia preverila takmer všetky oblasti nášho života. Ako môžu technológie ešte viac pomôcť v zdravotníctve či školstve?

Napadá mi niekoľko príkladov, najmä pokiaľ ide o zdravotníctvo. V súčasnosti vidíme veľký nedostatok zdrojov, najmä pokiaľ ide o odborníkov a vysokošpecializované zariadenia. To často ovplyvňuje najzraniteľnejšie skupiny, ľudí z nižších sociálnych vrstiev alebo ľudí žijúcich mimo miest. Slovensku by prospelo zavedenie stabilnej komunikačnej platformy pre lekárov a medicínskych analytikov, ktorá by prepojila menšie nemocnice s tými dobre vybavenými. Vyžaduje si to stabilnú sieť 5G, vysokovýkonné kamery, senzory, skenovacie zariadenia, atď. V Číne majú špecializovaní lekári prístup k vašim lekárskym záznamom odkiaľkoľvek. Ďalším krokom by bola chirurgia na diaľku a diaľkový koučing pre lekárov bez dlhoročných skúseností.

Rozdiely v oblasti vzdelávania, ktoré už existovali, sa v dôsledku celosvetovej pandémie prehĺbili. Pre budúce sociálne a hospodárske zdravie spoločnosti a pre obnovu spoločnosti ako celku bude nevyhnutné oživenie vzdelávacích systémov podľa svetových štandardov. V rámci programu Huawei TECH4ALL je našim cieľom nenechať nikoho zaostávať v digitálnom svete. Chceme dosiahnuť využívanie technológií na podporu rozvoja vidieka a kvality vo vzdelávaní.

Spoločnosť Huawei rozbehla niekoľko vzdelávacích a udržateľných projektov. O aké projekty ide a v čom sú výnimočné? Pre koho sú určené?

V roku 2015 sme na Slovensku začali so vzdelávacím programom Seeds for the Future, čo je náš vlajkový CSR program určený najlepším študentom STEM z celého sveta. Podpísali sme memorandum o porozumení s Ministerstvom školstva (2014) a každoročne sa do programu zapájajú aj študenti slovenských univerzít. Máme za sebou ďalší ročník, ktorý prebehol v novembri 2021, a do ktorého sa zapojilo 18 študentov z dvoch slovenských univerzít. Zameriava sa najmä na umelú inteligenciu, sociálne inžinierstvo, udržateľné podnikanie alebo medzinárodný manažment. Hrdí sme však aj na projekt 1000 Dreams, v rámci ktorého sme darovali hračky a zariadenie pre nové detské kardiocentrum NÚSCH.

Predstavte čitateľom Bielu knihu Huawei. Čo to je a aké závery sú predstavené v dokumente?

Biela kniha, alebo Huawei White paper, je dokument o budúcnosti digitálneho ekosystému Slovenska tak, ako by mal fungovať. V rámci Bielej knihy sme zhrnuli silné a slabé miesta technologickej infraštruktúry na Slovensku, porovnali sme rozdiely prístupu doma a celosvetovo, zhodnotili sme digitálne zručnosti a úroveň vzdelania v IT na Slovensku. Naším cieľom je oboznámiť ľudí s tým, čo im digitálne technológie môžu dať, ako im môžu umožniť prístup k informáciám.

V rámci tohto záväzku máme programy na rozvoj talentov v oblasti IKT (Seeds for the Future), partnerský projekt pre certifikáciu odborníkov (IKT akadémia), program 1000 dreams, ktorý motivuje mladých k práci v IKT sektore, HarmonyOS projekt zameraný na náš operačný systém. Ďalšie programy, pre tvorbu a podporu budúcich talentov v rámci agendy ľudských zdrojov – Top Minds, Huawei Internship, ICT Fresh Graduates.Hlavnou myšlienkou Bielej knihy a Huawei na Slovensku je spolupracovať so všetkými stranami podieľajúcimi sa na budúcej digitálnej transformácii.

Aké sú najbližšie plány (ciele, vízie) spoločnosti Huawei?

Budeme pracovať na tom, aby spoločnosť Huawei bola vnímaná nielen ako čínsky výrobca smartfónov. Sústredíme sa na ekológiu, udržateľnosť, zelenú energiu. Vstúpili sme aj do sektoru automotive, vyrábame softvér a hardvér pre autonómne vozidlá. Veľkou témou v roku 2022 pre nás bude vzdelávanie. Máme potrebné skúsenosti a know-how, vieme ako ich odovzdať mladej generácii. Myslím, že to pomôže nie len nám, ale celému sektoru IT na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 13:25