StoryEditor

Kam je toto leto bezpečné vycestovať?

27.07.2020, 00:00
Situácia s koronavírusom sa mení doslova z hodiny na hodinu. Kým včera bolo ešte bezpečné vycestovať do niektorých krajín, dnes už to nemusí byť pravda. Zorientovať sa v aktuálnej situácii nám pomôžu aj užitočné internetové stránky Európskej komisie.

Všetci túžime po tom, aby sa naše životy vrátili do normálu, ale pri postupnom otváraní hraníc stále platia rôzne pravidlá. Ich cieľom je, aby pohyb cez hranice bol v prvom rade bezpečný a nezhoršoval pandemickú situáciu. Ako sa dozvieme, kam a za akých podmienok je bezpečné vycestovať, keď situácia sa mení doslova každým dňom? Európska komisia preto sprístupnila webovú stránku Re-open EU, ktorá poskytuje informácie v reálnom čase o hraniciach, dostupných dopravných prostriedkoch a službách cestovného ruchu v členských štátoch. Sú na nej aj praktické informácie o cestovných obmedzeniach, opatreniach v oblasti verejného zdravia a bezpečnosti v krajinách EÚ. Vysvetľuje, aké sú obmedzenia fyzického kontaktu alebo pravidlá pre nosenie rúšok v cieľovej krajine. Nová platforma je dostupná aj vo verzii pre mobilné telefóny ako webová aplikácia a je k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ. Nájsť ju možno na webovej adrese „reopen.europa.eu“. Cieľom Komisie je poskytnúť Európanom všetky potrebné informácie a zároveň zaistiť, aby členské štáty spolupracovali a otvárali svoje vnútorné aj vonkajšie hranice koordinovane. Shutterstock

Zrušili vám cestu? Máte svoje práva

Pandémia zmarila v tomto roku mnoho naplánovaných ciest. Podľa európskych pravidiel majú cestujúci právo na náhradu za cestovné lístky alebo balíčky služieb v hotovosti alebo vo forme poukazu. Keďže hotovostné úhrady výrazne zaťažili prevádzkovateľov, Komisia chce zatraktívniť práve cestovné poukazy. Ochráni tak nielen cestovné kancelárie a letecké spoločnosti, ale cestujúcim zaistí vhodnú kompenzáciu. Cestujúci však majú aj naďalej právo na finančnú kompenzáciu a poukazy ostávajú dobrovoľné. Navyše, minimálna splatnosť poukazov je 12 mesiacov, ak počas roka cestujúci svoj poukaz nevyužije môže požiadať o jeho preplatenie. Prioritou Komisie je nielen zaistenie možnosti znova bezpečne cestovať, stretávať sa s priateľmi, či príbuznými, ale aj ochrana práv spotrebiteľov a cestujúcich. V prípade, že sú ich spotrebiteľské práva porušené, môžu sa obrátiť na jedno z Európskych spotrebiteľských centier. Tie poskytujú informácie a poradenstvo o právach spotrebiteľov a pomáhajú pri riešení cezhraničných reklamácií a sporov v rámci EÚ. Sťažnosť môžete podať bezplatne na stránkach Európskeho spotrebiteľského centra v Slovenskej republike.

Všade iné pravidlá? Zorientujete sa v nich raz-dva!

Členské štáty pravidelne informujú o aktuálnych obmedzeniach. Aby sme sa v nich rýchlo  a prehľadne zorientovali, Komisia na svojom webovom sídle uverejňuje zoznam aktuálnych kontrol na vnútorných hraniciach, ako aj odkazy na iné relevantné informácie pre cestujúcich: o miestnej zdravotnej situácii, zdravotníckych službách, platných zdravotných protokoloch atď.

Shutterstock Na čo sa mi zíde Európsky preukaz zdravotného poistenia?

Ako občania EÚ môžete vďaka európskemu preukazu poistenca využiť služby verejnej zdravotnej starostlivosti v ktorejkoľvek inej krajine EÚ, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a vo Švajčiarsku. Európska legislatíva vám zaručuje rovnaké zaobchádzanie ako obyvateľom krajiny, v ktorej sa práve nachádzate. Niekedy však musíte uhradiť spoluúčasť, ktorú občania platia vopred.

V prípade plánovanej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte (vrátane Islandu, Lichtenštajnska a Nórska) sa môžete pri plánovaní cesty obrátiť na zdravotnú poisťovňu vo vašej krajine a získať informácie o vašich právach. Zhrnuté a podčiarknuté – ak je zdravotná starostlivosť bezplatná pre miestnych občanov, budete ju mať zadarmo aj vy, potrebujete len platný európsky preukaz zdravotného poistenia. Ako občania EÚ si môžete liečbu v zahraničí aj naplánovať (pred vycestovaním si však radšej vopred overte svoje práva na takýto typ liečby vo vašej zdravotnej poisťovni).

Za umením z pohodlia domova

Ak túžite po kultúrnych zážitkoch, ale nechcete za nimi cestovať do zahraničia, máme pre vás dobrú správu. Za umením sa môžete vydať bez toho, aby ste vytiahli päty z domu. Európska digitálna kultúrna platforma Europeana otvorila sekciu s názvom Discovering Europe, kde sa doslova v papučiach môžete vydať na prehliadku umeleckých diel a fotografií niektorých z najikonickejších miest Európy.

112 platí v celej Európe

Ak potrebujete pomoc, môžete bezplatne zavolať na číslo 112 z ktorejkoľvek pevnej linky alebo mobilného telefónu bez ohľadu na to, kde v EÚ sa nachádzate.

(Špeciálny projekt)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
18. apríl 2024 02:09