StoryEditor

EY Podnikateľ roka: V podniku sú najdôležitejší ľudia, bez nich by sa rozpadol

28.10.2020, 23:00
Autor:
(red)(red)
Spoločnosť EY v Slovenskej republike vyhlásila už 15. ročník prestížnej súťaže EY Podnikateľ roka. Ide o slovenské kolo najprestížnejšej svetovej súťaže podnikateľov, ktorá vzdáva hold výnimočným osobnostiam.

HN sú už tradične mediálnym partnerom podujatia.

Aj vy môžete nominovať svojho favorita prostredníctvom nominačného formulára na stránkach www.eypodnikatelroka.sk alebo zaslaním emailu na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Aktuálnym slovenským EY Podnikateľom roka je Juraj Habovštiak, zakladateľ spoločnosti MTS. „Bez inovácií, výskumu a vývoja nemôžeme ísť dopredu,“ uviedol Habovštiak v rozhovore pre HN televíziu. Aktuálnym slovenským EY Podnikateľom roka je Juraj Habovštiak, zakladateľ spoločnosti MTS Aktuálnym slovenským EY Podnikateľom roka je Juraj Habovštiak, zakladateľ spoločnosti MTS HN

Výrobným firmám pomáhate inovovať produkciu pomocou moderných a inteligentných technológií. Čo vás priviedlo práve do tohto segmentu?

Je to moje celoživotné povolanie. V tejto oblasti robím už od vysokej školy – baví ma a súčasne je mojím hoby, venujem jej celý svoj život. Bez inovácií, výskumu a vývoja nemôžeme ísť dopredu. Snažíme sa robiť zariadenia pre tie najmodernejšie závody na svete. Ak si všímate vývoj povedzme v sektore automobilovej či elektrotechnickej výroby, tak vidíte, že sa mení veľmi rýchlo. A tomuto vývoju sa musíme neustále prispôsobovať, učiť sa nové veci. Aby sme dokázali zvládnuť požiadavky našich zákazníkov, ktoré majú vo výrobe, je skrátka potrebné stále inovovať a vyvíjať nové produkty i postupy.

Koľko percent vašich tržieb investujete práve do výskumu a vývoja?

V uplynulom období to bolo naozaj veľmi veľa. Z hlavy vám presné číslo neviem povedať, ale môže to byť minimálne desať percent alebo aj viac.

Pôsobili ste sám ako vývojár predtým, než ste sa stali vrcholným manažérom?

Áno, samozrejme. Moja životná profesionálna dráha viedla od radového a neskôr vedúceho konštruktéra cez manažéra na rôznych úrovniach až po generálneho riaditeľa firmy. Takže som išiel skutočne od piky. A to isté platí aj o súkromnom podnikaní. V mojom profesijnom živote som rovnako ako na manažérskom poste začínal úplne na nule a došiel som až tam, kde som teraz. Postupne som sa prispôsoboval tomu, čo odo mňa vyžadovala momentálna situácia.

Podieľate sa aj dnes na vývoji nových produktov alebo už ste stopercentným manažérom a túto prácu nechávate ľuďom, ktorí to u vás majú na starosti?

Ja im skôr pomáham alebo sa im snažím v základných veciach poradiť. Nemôžete vo firme robiť všetko sám, nedá sa byť v každej veci dobrým špecialistom. Máme ľudí, ktorí sú v určitých oblastiach oveľa lepší ako ja. Dávam im preto priestor, aby sa realizovali, keďže je to ich parketa. Každý je na svojom správnom mieste, jeden človek nepokryje všetko. To je celé tajomstvo úspechu.

Máte v tíme ľudí, ktorí sa venujú výlučne vývoju a výskumu?

Prirodzene, máme na to vyčlenenú jednu skupinu, plus ďalší tejto oblasti venujú časť svojej pracovného času. Pretože zariadenia, ktoré vyrábame, sú takmer všetky originálne. A pred každou výrobou takéhoto zariadenia je určitá výskumná a vývojová etapa.

Akú úlohu prisudzujete v budúcom vývoji robotizácii?

Vo viacerých vystúpeniach som už spomínal, že kde musí byť vo výrobe použitý nejaký robot alebo automatizácia, tam je potrebné dať ju. A zase tam, kde má miesto ľudská pracovná sila, bude nasadený človek. Pretože pri určitej výrobnej práci je lepší človek a inde je zase lepšia automatizácia. Ak by sme to nedodržali a namiesto strojov by sme nasadili ľudí na nejaké nedôstojné operácie, tak si sám viete predstaviť, že by to bolo nehumánne.

O akých operáciách hovoríte?

Napríklad o lakovaní alebo zváraní, teda tam, kde je nezdravé prostredie. To isté platí, ak by sme človeka nasadili na veľmi namáhavú prácu, prípadne tam, kde treba robiť rýchlo a s určitou presnosťou. Všade tam jednoducho patrí robot alebo nejaké výrobné zariadenie. Ak to neurobíme, nebudeme konkurencieschopní oproti ostatnému svetu, naše fabriky nezískajú zákazky a prídeme o prácu.

Na svojej stránke píšete, že firma je pre vás ako rodina. Máte takýmto spôsobom nastavené aj vzťahy v spoločnosti, využívajú zamestnanci rôzne benefity?

V podniku sú najdôležitejší ľudia. Práve oni sú firma, a nie budovy, majetok alebo niečo iné. Týchto ľudí dokopy držia vzťahy, bez ktorých by sa firma rozpadla. Naša práca pritom vyžaduje vysoko kvalifikovaných ľudí, ktorých nenájdete hocikde na ceste. My si ich musíme vážiť a len tak ich niekam nepustiť. Jednoducho si ich musíme udržať. A to sa nám podarí iba vtedy, keď budú cítiť, že ich ako manažéri máme radi.

Týka sa to aj vášho osobného vzťahu k vašim vlastným zamestnancom?

Nepochybne áno. Mám k nim vzťah ako k rodine, sú pre mňa ako bratia alebo sestry, či dokonca niekedy ešte bližší. Pretože času, ktorý spolu s nimi strávim v práci, je pomaly viac, než strávim so svojimi najbližšími. Pre ľudí sa teda snažíme robiť, čo sa dá a čo je v našich možnostiach. Ako sa hovorí, snažíme sa pre nich spraviť všetko, čo im vidíme na očiach. Hľadáme pritom rôzne možnosti, ako to dosiahnuť. Nie je to tak, že oni sami si pýtajú, čo chcú. Ja musím vedieť dopredu, čo by asi potrebovali, a myslieť na to, v čom by som im mohol pomôcť, aby som im prácu uľahčil a zlepšil.

Máte vo firme stále ľudí, ktorí s vami začínali v roku 1996?

Určite áno. Okrem mňa sú tu momentálne ešte ďalší dvaja spoločníci. Jeden z nich je môj blízky priateľ a druhý môj švagor. Obaja sú vo firme od začiatku. Takisto je tam moja manželka, ktorá pracovala so mnou aj predtým a celý život je mojou veľkou oporou.

Ste teda v podstate do istej miery rodinnou firmou. Pripravujete už nasledujúcu generáciu na to, že by podnik mohla niekedy v budúcnosti prevziať?

Samozrejme, vo firme mám okrem spomínaných ľudí aj moje dve deti. Avšak generačnú výmenu nemôžem robiť tak, že všetky svoje kompetencie posuniem na 25- či 26-ročné deti. Momentálne dávam firmu do rúk strednej generácii, ktorá je v zrelšom veku niekde medzi 35 a 40 rokmi, má teda už určité skúsenosti. Bez toho totiž firma neprežije. Máme dlhodobý zámer prechodu na ďalšiu generáciu. Nemôžem to robiť zo dňa na deň. Pripravoval som sa na to dlhé obdobie, aby som si vytypoval a našiel správnych ľudí.

Našli ste ich? Čo dnes riadite vy?

V tejto chvíli už máme generálneho riaditeľa firmy. Je to mladý muž, ktorý dlhodobo u nás pracuje. Je to vyskúšaný a overený človek, fajn chalan, s ktorým som veľmi spokojný. To isté platí aj o finančnom riadení. Ja už mám momentálne na starosti len operatívne riadenie, na ktoré som až doteraz nevedel nájsť človeka. Avšak už aj na to mám nového mladého kolegu, ktorý postupne prevezme i túto kompetenciu.

Pavel Novotný

01 - Modified: 2021-04-07 18:09:42 - Feat.: - Title: EY Podnikateľom roka sa stal šéf Martinusu​ Michal Meško 02 - Modified: 2020-11-13 16:10:57 - Feat.: - Title: Slovenský EY Podnikateľ roka 2016 Jozef Klein: Majetkovo vstupujeme do vybraných startupov 03 - Modified: 2018-08-15 13:59:43 - Feat.: - Title: Muž, ktorý dáva smartfónom život
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 19:03