Dreamstime
StoryEditor

Kybernetická bezpečnosť: Nikomu nedôverovať a všetko preverovať nie je paranoidné

30.04.2021, 08:00
Dôverné informácie o miliónoch hotelových hostí a pasažierov aeroliniek, o státisícoch používateľov videokonferenčných systémov či o desaťtisícoch fanúšikov počítačových hier. To všetko a ešte oveľa viac uniklo iba za vlaňajšok zo systémov firiem po celom svete.

Vzhľadom na to, že identifikovať narušenie bezpečnosti IT dát trvá organizáciám priemerne viac ako pol roka, je pravdepodobné, že o mnohých únikoch osobných údajov, ktoré sa vlani udiali, ešte nevedia ani samotné obete.

Stredobodom pozornosti hackerov pritom nebývajú iba zákaznícke údaje, ale skrátka všetky dáta, ktorú môžu speňažiť – či už predajom tretej strane, alebo vydieraním obetí.

Zmena filozofie

Ochrana dát sa preto popri zrýchľovaní digitalizácie a zintenzívňovaní kybernetických útokov dostáva do centra pozornosti aj v organizáciách, ktoré jej doteraz nevenovali adekvátnu pozornosť.

Jeden z konceptov zabezpečenia dát sa nazýva zero trust. Zjednodušene hovorí o tom, že organizácia by mala apriori nedôverovať všetkým používateľom a zariadeniam, ktoré do jej systémov a sietí vstupujú a ktoré sa v nich „pohybujú“.

Princíp nikomu a ničomu never a všetko preveruj vyzerá zdanlivo jednoducho, ale v praxi ho nie je také ľahké zaviesť. Nejde totiž o žiadnu samostatnú technológiu či riešenie, ale skôr o filozofiu spojenú so starostlivým plánovaním a strategickým prístupom k bezpečnosti technológií a dát.

Piliere zero trust na sieti

Základným stavebným kameňom konceptu zero trust je kontrola všetkých používateľov a zariadení, ktoré do siete pristupujú. Každý používateľ – nielen z radov zamestnancov, ale aj partnerov či zákazníkov – by mal mať pre prístup do systémov vytvorenú vlastnú identitu. Dôležité je pritom prístupy nielen identifikovať, ale tiež zabezpečiť, aby jednotliví používatelia mohli pristupovať iba k dátam, ku ktorým majú oprávnenie.

Pre zabezpečenie riadených prístupov sa používajú systémy Identity Access Management (IAM) a Priviledged Access Management (PAM). Kým IAM zabezpečuje overenie a identifikáciu, PAM rozdeľuje prístupy podľa privilégií a, obrazne povedané, rozhoduje, kam koho pustí. Okrem nich sú to tiež technológie pre viacfaktorovú autentifikáciu či šifrovanie, segmentáciu siete a zabezpečenie vzdialených prístupov cez takzvané Security Access Service Edge (SASE).

Čo sa deje v sieti

Okrem zavedenia riadeného prístupu používateľov a zariadení k systémom a dátam je však pre čo najspoľahlivejšiu ochranu dát kľúčové vedieť, čo sa deje v sieťovej infraštruktúre. Súčasťou konceptu zero trust by preto nevyhnutne mala byť aj schopnosť identifikovať rôzne podozrivé udalosti a anomálie v sieťovej prevádzke, v prípade, že dôjde k prelomeniu popísaných ochrán.

Sústrediť sa na bezpečnosť siete je logické aj preto, že takmer všetky údaje sú dnes prístupné práve cez sieť. Ak teda dokáže organizácia identifikovať a vyhodnotiť podozrivé udalosti v sieti v reálnom čase, a to vrátane zašifrovaných prenosov, výrazne zvyšuje šance zabrániť neoprávneným prístupom k dátam ešte pred tým, ako nastanú.

O kontinuálny monitoring siete v internom, vo virtuálnom aj v cloudovom prostredí sa starajú špeciálne riešenia Network Detection and Response (NDR), ktoré dokážu identifikovať škodlivé aktivity už v zárodku, a to bez ohľadu na to, či prichádzajú zvonku alebo zvnútra organizácie. Bonusom je možnosť monitoringu výkonnosti aplikácií a dostupnosti služieb na sieti.

Automatizované reakcie

V neposlednom rade by dôležitým prvkom v koncepte zero trust mala byť automatizácia. Keďže podozrivých a potenciálne nebezpečných udalostí v sieti je neúrekom, ideálne je spracúvať informácie prichádzajúce zo sieťovej prevádzky s nástrojmi pre automatizovanú odozvu na škodlivé aktivity, napríklad ich zablokovaním v reálnom čase.

Tie by mali zabezpečiť, aby reakcie na incidenty neboli príliš zdĺhavé, alebo dokonca žiadne. Schopnosť rýchlej detekcie a reakcie je vo svete IT bezpečnosti kľúčová, lebo práve pre neskorú odpoveď útočník získava priestor a čas na kroky, ktoré vyúsťujú do vážnych incidentov v podobe úniku či zašifrovania dát. Vtedy už má útočník eso v rukáve, takže môže obeť vydierať a žiadať výkupné, alebo skúšať dáta predať tretej strane.

Roman Čupka, hlavný konzultant spoločnosti Flowmon a CEO Synapsa Networks

 

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2021-12-20 14:14:08 - Feat.: 0 - Title: Kybernetická bezpečnosť: Cloud rastie a spolu s ním aj hrozby 02 - Modified: 2021-12-20 14:14:28 - Feat.: 0 - Title: Kybernetická bezpečnosť: Aká je komodita storočia? Osobné údaje
menuLevel = 2, menuRoute = hn-special/kyberneticka-bezpecnost, menuAlias = kyberneticka-bezpecnost, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 11:34