StoryEditor

Mestská klimatizácia? V Bratislave môže fungovať, stačí spraviť jednu vec

24.06.2021, 14:34
Ulice miest sa v týchto dňoch rozpaľujú na neznesiteľné teploty. Vlny horúčav majú byť pritom v budúcnosti podľa klimatológov ešte silnejšie a dlhšie. Zachrániť nás môžu stromy, a to aj vďaka novej zelenej zóne pri Inchebe.

Rozpálené ulice plné prachu, náročnejšie dýchanie, zlý spánok. Tropické horúčavy, ktoré aktuálne zažívame, mnohým z nás spôsobujú nielen nepohodu, ale aj zdravotné problémy. Niet sa čo čudovať, že ľudia z miest utekajú na vidiek a do prírody, kde vysoké teploty zvládajú lepšie. Riešenie je pritom poruke aj v mestách a je pomerne prozaické: stromy.

Podľa tzv. mapy zelene je aktuálne stromov v našich mestách málo. Teplotný rozdiel medzi ulicou bez stromov a „zelenými“ miestami , kde stromy vytvárajú tieň, je pritom výrazný. V prvom prípade sa asfalt môže rozpáliť aj na 55 stupňov Celzia. Naopak, pri meraní teploty povrchu na ulici, ktorú lemujú stromy, ukázala termokamera len zhruba 26 stupňov Celzia. Shutterstock

Stromy tak pokojne môžeme nazvať mestskou klimatizáciou. Okrem toho, že chránia mesto pred prehrievaním, však prinášajú aj množstvo ďalších benefitov - pôsobia ako protihluková bariéra, vytvárajú útočisko pre mnohé živočíchy a v neposlednom rade skrášľujú prostredie a pôsobia pozitívne na našu psychiku.

Nová zelená zóna pritom môže v Bratislave už o niekoľko rokov vzniknúť pri výstavisku Incheba, ktoré je jedným z kandidátov na výstavbu národného kultúrneho a kongresového centra.

„Chceme na petržalskú stranu Dunaja priniesť viac života a vybudovať kvalitný verejný priestor plný stromov a zelene, ktorý bude Bratislavčanom k dispozícii 365 dní v roku. Aj preto sme prišli s ideou tzv. zelenej zóny, ktorá okrem iného zahŕňa aj nový Dunajský park a promenádu,“ povedal Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Incheba. INCHEBA

Projekt národného kultúrneho a kongresového centra počíta aj s konceptom zelených striech, ktoré majú výrazne pozitívny vplyv na životné prostredie, a to aj vďaka úspore energií. Pri tvorbe projektu sa navyše myslelo aj na to, aby uhlíková stopa pri výstavbe a prevádzke kultúrneho a kongresového centra bola čo najnižšia. Zámerom je prispieť aj k uhlíkovej neutralite mesta Bratislava. Na tvorbe verejného priestoru so zelenou zónou Incheba spolupracuje so svetoznámym newyorským architektonickým štúdiom Diller Scofidio+Renfro, ktoré má na konte množstvo oceňovaných realizácií po celom svete.

„Sme presvedčení o tom, že novú zeleň by ocenili nielen Bratislavčania, ale aj účastníci kongresov, pre ktorých by nový park s výhľadmi na bratislavské dominanty predstavoval jedinečný zážitok,“ dodáva Alexander Rozin.

Nová zelená zóna môže zlepšiť kvalitu ovzdušia, znížiť úroveň prašnosti a hluku a bude užitočným verejným priestorom. Bratislavčanom a návštevníkom hlavného mesta má slúžiť 365 dní v roku a má ambíciu stať sa novým obľúbeným miestom pre šport, relax a kultúru.

Navyše, v prípade, že lokalita Incheby bude vybraná spomedzi ďalších projektov na realizáciu národného kultúrneho a kongresového centra, plánuje spoločnosť okrem novej zelenej zóny zo svojich zdrojov vybudovať aj atraktívnu marínu na Dunaji s vyhliadkovou plošinou, ktorá by bola ďalším výrazným benefitom pre obyvateľov a návštevníkov mesta.

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 09:38