StoryEditor

Ak by ste stretli najlepších ľudí v kybernetickej bezpečnosti, čo by ste sa ich spýtali?

25.06.2021, 09:56
Svetu chýbajú profesionáli IT bezpečnosti. Aktuálne je to 3,12 milióna pracovníkov. S rastúcimi kybernetickými hrozbami, digitálnou transformáciou a presunom pracovníkov do online prostredia si tento nedostatok bolestivo uvedomuje aj Slovensko.

Chýbajú nám bezpečnostní architekti, analytici hrozieb a incidentov, operátori bezpečnostných centier, špecialisti bezpečnosti prevádzkových technológií aj audítori a manažéri kybernetickej bezpečnosti.

Komunita špičkových odborníkov v informačnej a kybernetickej bezpečnosti na Slovensku počíta svojich členov na stovky a výnimočnou príležitosťou na výmenu skúseností sú podujatia SecTec Security Day a Qubit Conference Tatry. Tak prečo by sme si mali nechať ujsť názory profesionálov a zároveň nepodeliť sa o ne? Kybernetická bezpečnosť sa totiž týka bytostne všetkých. Ak sa chceme posúvať, pýtajme sa profesionálov.

Prieskum sa realizuje medzi špecialistami a manažérmi informačnej a kybernetickej bezpečnosti na Slovensku už druhý rok. Výsledky prezentujú ucelený prehľad o tom, ako je odborná problematika vnímaná a aké majú účastníci reálne skúsenosti či očakávania.

Odpovede profesionálov inšpirujú vo vzdelávaní, spájajú často odlišné svety a tak sa buduje povedomie o kybernetickej bezpečnosti. 

Čo považujete za najdôležitejšie pre zabezpečenie prevádzky a posilnenie IT bezpečnosti?

Odpovedá vyše stovky špecialistov a manažérov v oblasti informačnej a kybernetickej bezpečnosti na Slovensku.

  • Najvýznamnejšou potrebou, ktorú ešte viacej zvýraznila pandémia, je vzdelávanie.
  • S rozdielom iba pár hlasov sa medzi prioritami bezpečnostných špecialistov už dlhodobo za vzdelávaním držia spomínané ľudské zdroje.
  • Nové komunikačné platformy, presun do cloudu či zanedbané investície poukazujú na potreby implementácie nových technológií.
  • Za ľuďmi a technológiami idú vždy procesy, drajvované prísnou legislatívou.
  • A ak hovoríme o legislatíve, presne tu je miesto, aby sme do aktuálnej päťky potrieb zaradili odborné posudky či audit.

Prieskum medzi odborníkmi je anonymizovaný a súbežne sa realizuje na Slovensku a v Českej republike. Ten tohoročný je ešte otvorený a zároveň sa po prvýkrát budú porovnávať výsledky s minulým rokom, čím budeme vedieť mapovať posun stavu aj očakávaní.

Roman Čupka, hlavný konzultant Flowmon a Kemp company a CEO Synapsa Networks

Ktorú z týchto potrieb vnímate v súčasnosti ako najdôležitejšiu pre zabezpečenie prevádzky a posilnenie IT bezpečnosti vo vašej organizácii?

prieskum spoločností Synapsa Networks, Flowmon a Kemp Company, SecTec a Qubit Security, máj – jún 2021, počet účastníkov 105

 (Natívna informácia)

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = hn-special/kyberneticka-bezpecnost, menuAlias = kyberneticka-bezpecnost, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
24. apríl 2024 01:07