Freepick
StoryEditor

Čo nás učí o kybernetickej bezpečnosti rok 2021

25.06.2021, 11:24
Čo sa týka útokov a ohrození, Slovensko je vystavené rovnakému náporu ako celá Európa. Čo však robia mestá, obce, inštitúcie, nemocnice a malé firmy?

SVET

Zmeny v tom, ako žijeme, pracujeme a vzdelávame sa, vytvorili deliacu čiaru, ktorá definitívne oddelí aj v kybernetickej bezpečnosti fungovanie vecí pred pandémiou a po nej.

Koncept práce z domu aj exponenciálny nárast rýchlosti prechodu do cloudu priniesol nižšiu transparentnosť ekosystému kybernetickej bezpečnosti, zníženie možnosti kontroly koncových zariadení a s tým spojené rôznorodejšie možnosti útokov pre potenciálnych útočníkov.

Počet úspešných útokov voči organizáciám v roku 2020 sa zvýšil o 5,5 percenta a prekonal svetový rekord za posledných šesť rokov.

Následok útoku so zneužitím SolarWinds vedie k väčším obavám spojeným s rizikom, ktoré predstavuje dodávateľský reťazec pre jednotlivé organizácie.

Táto situácia a výzvy sa, samozrejme, preniesli aj do roku 2021

  • 78 percent spoločností očakáva ďalší útok na dodávateľský reťazec v rozsahu podobnom SolarWinds útoku.
  • 88 percent organizácií zvyšuje rozpočet na bezpečnosť. Ako najčastejší dôvod uvádza zvýšenie využívania cloudových služieb.
  • 84 percent organizácií sa stalo za posledné dva roky cieľom úspešného kybernetického útoku s kompromitáciou e-mailu ako najčastejším spôsobom útoku.

Daniel Suchý, špecialista pre kybernetickú bezpečnosť, Aliter Technologies, a. s.

Zdroj: prieskum spoločnosti Splunk, Cyberthreat Defence Report 2021 od CyberEDGE Group

SLOVENSKO

Či už ide o verejnú správu, zdravotníctvo alebo malé a stredné  firmy a inštitúcie, reálna implementácia zákona o kybernetickej bezpečnosti je pre 90 percent povinných organizácií úlohou, ktorá dramaticky presahuje ich možnosti a kapacity.

Dosahovaný súlad s požiadavkami zákona o kybernetickej bezpečnosti vo väčšine týchto organizácií  je päť percent.

Miera úšpešnosti phishingových kampaní, simulácia podvodného e-mailu je 85 percent. V dvadsiatich percentách prípadov je manažér kybernetickej bezpečnosti priamo podriadený manažmentu a nie IT oddeleniu.

Manažér kybernetickej bezpečnosti pri budovaní systému kybernetickej bezpečnosti spracováva a riadi desiatky rôznych dokumentov a úloh, akými sú stratégia, politiky, smernice, registre, pracovné postupy a implementácia opatrení. Každý dokument musí byť zároveň preskúmaný, vytvorený, pripomienkovaný, schválený, implementovaný a kontrolovaný.

Väčšina organizácií používa na riadenie projektov základné nástroje, akými sú Word, Excel a Outlook. Ak však chceme nimi v praxi riadiť kybernetickú bezpečnosť, spôsobujú nasledujúce problémy:

  • Zložitá aktualizácia jednotlivých častí
  • Chýba kontext a súvislosti, vzťahy
  • Nízka úroveň kolaborácie
  • Riadenie jednotlivých aktivít je nejasné
  • Chýba dodržiavanie postupov
  • Chýba integrácia procesného a technického sveta
  • Kontrola efektívnosti je nízka

Riadenie dokumentov a úloh tak v praxi môže trvať viac  ako 12 mesiacov.

S kvalitným nástrojom na riadenie kybernetickej bezpečnosti sa znižujú náklady na dosiahnutie súladu s legislatívou a eliminujú sa chyby a nejasné výstupy, čím sa vyvarujete predražených konzultácií.

A ako skontrolovať, či je takýto systém riadenia profesionálny? Je škálovateľný, priebežne vyhodnocuje stav bezpečnosti a používateľa sprevádza celým procesom.

Peter Tyko, riaditeľ divízie IT bezpečnosti ALISON Slovakia

Zdroj: prieskum spoločnosti, hĺbkové rozhovory január  – jún 2021, počet účastníkov 127

 

(Natívna informácia)

menuLevel = 2, menuRoute = hn-special/kyberneticka-bezpecnost, menuAlias = kyberneticka-bezpecnost, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 16:07