Dopad plánu obnovy na vinohradníctvo a vinárstvo. Píše Martin Pomfy.Súkromný archív Martina Pomfyho
StoryEditor

Dopad plánu obnovy na vinohradníctvo a vinárstvo. Píše Martin Pomfy.

06.08.2021, 00:00
Súčasný stav v poľnohospodárstve nie je ružový. Negatívny dopad niekoľkoročnej žalostnej situácie v PPA na poľnohospodárstvo a neefektívnej podpory pre našich pestovateľov a chovateľov, môžeme vidieť už dnes s predpokladom, že neskôr to bude ešte horšie.

Môžeme sa domnievať, že súčasné vedenie krajiny nemá záujem riešiť otázku našej potravinovej sebestačnosti. Európskej Únii sa zaväzujeme v nasledujúcich rokoch vyriešiť otázku ekológie. Skoro každého ihneď napadne napr. elektromobil, ktorý o x rokov bude zaťažovať životné prostredie likvidáciou batérií a následne celého auta. Vinohrad je rastlina, ktorá vyprodukuje za vegetačné  obdobie veľa kyslíka. Vinohradníctvo ekologicky nezaťažuje pôdy a spodné vody. Navyše upravuje scenériu krajiny, ktorá je veľa krát zanedbaná pre nesprávne nadstavené zákony o neobhospodarovaní a nepokutovaní vlastníkov súkromných a veľa krát štátnych pozemkov. Mali by sme efektívnejšou kontrolou obhospodarovania poľnohospodárskych pozemkov zabezpečiť pre budúce generácie zachovanie zdravej a neprechemizovanej pôdy. Musíme si chrániť spodné vody, lebo sa jedná o nenahraditeľný zdroj, ktorý si veľakrát nevážime. Mali by sme podporovať tých, ktorí produkujú zdravé domáce potraviny, ktoré v prípade krízy, pandémie a iných negatívnych vplyvov dokážu aspoň čiastočne zabezpečiť potravinovú sebestačnosť SR.

Veľmi by sme sa mali zamyslieť nad tým, koľko kamiónov denne vyváža doma vypestované kvalitné potraviny a dochované mäso a dováža produkty rovnakého druhu nízkej kvality, ktoré sú zaťažené uhlíkovou stopou. Mali by sme si zodpovedať otázku, ako je na tom náš národ po zdravotnej stránke. V ochorení rakoviny hrubého čreva sme na poprednej pozícií v rámci EÚ. Nízkou kvalitou potravín zaťažujeme zdravotníctvo, ktoré je v nezávidenia hodnom stave a podporujeme prekvitajúci farmaceutický priemysel.

Monitoring slovenského hrozna a vína je skoro nulový. Monitoring dovozového vína z hľadiska umiestnenia na trhu je úplne nulový. Kontrolné orgány na hrozno a víno sú výrazne poddimenzované finančne, ľudsky i technologicky, a preto nie je možné efektívne vykonávať  kontroly.

Dopad plánu obnovy na vinohradníctvo a vinárstvo. Píše Martin Pomfy. Dopad plánu obnovy na vinohradníctvo a vinárstvo. Píše Martin Pomfy. Súkromný archív Martina Pomfyho Štátom je každoročne vypracovaná situačná správa, ktorá hovorí aj o množstve vypestovaného hrozna, vyrobeného vína, vinohradníckych plochách, o objeme dovozu a vývozu vína a pod. Ak nie je kontrola, všetky štatistické údaje sú neobjektívne a negatívny dopad znáša hlavne poctivo pracujúci vinohradník a vinár.

Plán obnovy mal čiastočne pomôcť žalostnému stavu vo vinohradníctve a vinárstve. Vinohradníctvo a vinárstvo veľmi úzko súvisí s turistickým ruchom, zamestnanosťou a s ďalšími odvetviami, ktoré štát musí podporovať dotáciami. Vinohradníctvo nevyhnutne potrebuje pomoc nadstavením  transparentného a efektívneho čerpania dotácii z EÚ, ale aj funkčným národným systémom pomoci. Ak chceme prežiť, musíme byť na rovnakej štartovacej čiare, ako sú ostatné členské štáty v EÚ. Keď napr. Španielsky, či  Rakúsky vinár a vinohradník s podporou štátu začína beh na 50 m od štartovacej čiary, Slovenský vinár ho nemá šancu dobehnúť, lebo ho štát dostatočne nepodporuje. S podporou štátu máme šancu sa stať významnou vinohradnícko-vinárskou krajinou vo svetovom meradle. Sme historicky stará vinohradnícka krajina, doplácame však na to, že nemáme štátnu podporu na marketing a propagáciu v zahraničí ale aj doma. Nachádzame sa v bode, kde sa bez zásahu a podpory štátu pripravíme o dedičstvo našich predkov a ostane tu iba zopár poctivých nadšencov.

Slovensko nevyužíva svoj potenciál, pričom správnymi nastaveniami aj vo vinohradníctve, môže začať efektívne fungovať turistický ruch a gastro, čo sa mu vráti v podobe priamych a nepriamych daní.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
24. apríl 2024 17:06