StoryEditor

Požiar? To nie je len oheň a voda. Za slovenskými hasičmi prišiel unikátny Safety Car

03.09.2021, 00:00
Slovenskí hasiči vyrážajú na zásah v priemere každých 15 minút. Aj keď zneškodnenie požiaru trvá zvyčajne len desiatky minút, škody, ktorým hasiči každoročne zabránia sa pohybujú v miliónoch eur. Unikátne Safety Car im preto priváža najlepšie dostupné vybavenie. Verejnosť ho mohla obdivovať aj na nedávnom Memoriáli Vladimíra Ružičku.

Sekundy. Všetko beží rýchlejšie, ako si väčšina z nás dokáže predstaviť. Sekundy rozhodujú o obliekaní výstroja, na ceste k zásahu, aj pri zneškodňovaní rizík. Rozhodujú o rozsahu škôd, náročnosti zásahu, aj ďalších dopadoch. „O tom, že zásahy sú náročné a nebezpečné už všetci dávno vieme. Ich náročnosť sa však zvyšuje každým poschodím, ktoré musia hasiči vyšľapať a v moderných zástavbách je tých poschodí čoraz viac. Nové technológie nám našťastie umožňujú podrobne sledovať nielen potrebný výcvik, ale aj samotné zásahy a prispôsobovať im výbavu, ktorú ponúkame,“ vysvetľuje Pavel Chovančík, absolvent Vysokej školy Banskej a bývalý profesionálny hasič. Svoju tridsaťkilovú výstroj zavesil pred pár rokmi na klinec a rozhodol sa stať členom obchodného tímu spoločnosti Dräger. Pavel je stále aktívny ako dobrovoľný hasič a ako lektor Autorizovaného školiaceho centra Dräger Academy, je takmer každý deň v kontakte s praxou.

Náročnosť i technológie sa posúvajú každým (k)rokom

Dräger uplynulý týždeň križoval Slovensko so svojim Safety Car, ktoré je vybavené najnovšími technológiami. Na vzduchové dýchacie prístroje, detektory plynov a hasičské prilby od spoločnosti Dräger sa hasiči slovenských záchranných zborov spoliehajú už roky. Vybavenie sa však vyvíja, pri hasičoch a záchranných zložkách je obzvlášť dôležité môcť si vybavenie vyskúšať a dotknúť sa ho. „Dräger Safety Car je našou vlajkovou loďou. Jedno auto totiž predstavuje tie najlepšie a najnovšie technológie, na ktoré sa môžu spoľahnúť nielen hasičské zbory. Pod pojmom hasičská výstroj si mnoho ľudí predstaví automobil, ochranný odev a hadicu. Toho, čo môže pomôcť chrániť majetok a životy je však oveľa viac,“ dopĺňa Pavel Chovančík. Dräger

Moderné vybavenie si slovenskí hasiči mohli vyzkúšať na Memoriále Vladimíra Růžičku v Bratislave

30 kíl vybavenia sa ponesie ľahko

Aké vybavenie nemôže chýbať? Nie je toho málo. Ak je niečo rovnako nebezpečné ako oheň, sú to plyny, ktoré vznikajú pri horení. Základom výbavy sú preto prenosné detektory plynov. Dokážu upozorniť na prítomnosť neviditeľných toxických i horľavých plynov a výparov či nedostatku kyslíka. „Napríklad naše prenosné detektory plynov X-am 2500 Ex dokážu detekovať prítomnosť nebezpečných výbušných plynov dokonca ešte predtým, ako záchranná jednotka vstúpi do uzatvoreného priestoru. Kontrola toxických a výbušných látok pritom nie je len otázkou pri zásahu hasičov. V priemyselných halách, ale aj v nemeckom parlamente, využívajú už 30 rokov rovnaký systém aj stacionárne detekčné systémy,“ vysvetľuje produktový špecialista Pavel Chovančík.

Okrem niekoľkých typov prístrojov na detekovanie plynov nechýbajú na palube Safety Car ani najmodernejšie hasičské prilby, masky a polomasky, komunikačné jednotky, termokamery alebo vzduchové dýchacie prístroje. Vybavenia, ktoré zásahové jednotky potrebujú, nie je málo. Výstroj jedného hasiča preto často váži až 30 kíl. Cieľom Drägeru je však ukázať, že všetko ide aj efektívnejšie, bezpečnejšie a pritom s nižšou záťažou.

Bezpečie očarilo nielen hasičov a profesionálov z firiem, ale aj deti

Jednou z hlavných zastávok, na ktorej mohla verejnosť obdivovať unikátne Dräger Safety Car bol 22. ročník Memoriálu Vladimíra Ružičku. Ide o každoročnú pripomienku zamestnanca Mestského požiarneho zboru mesta Bratislava, ktorý v roku 1997 tragicky zahynul pri výkone povolania. Vrcholom programu bola obľúbená súťaž, počas ktorej museli hasiči v plnej výstroji zdolať 22 poschodí výškovej budovy výstaviska Incheba. Dräger

Termokamery pomáhali odhaľovať ohniská požiarov aj v Grécku

Prezentácia modernej techniky zaujala okrem profesionálov aj verejnosť a najmä deti. „Je milé, že malí chlapci stále túžia po tom, že sa stanú hasičmi. Ak ešte niekto náročnosť práce hasičov a dôležitosť kvalitnej techniky podceňuje, mal by sa prísť na budúci rok takisto pozrieť na to, aký náročný je výstup aj pre najlepších, skúsených a trénovaných hasičov. Aj preto je dôležité, že sa technológie zlepšujú, vybavenie sa častejšie presne konfiguruje pre konkrétnu osobu a postupne sa darí aj znižovať váhu zariadenia,“ dodáva Pavel Chovančík.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 12:05