HNTV
StoryEditor

V roku 2022 nás čaká mnoho zmien, ktoré sú kľúčové?

16.09.2021, 00:00
Jeseň je v odpadovom hospodárstve horúca. Od budúceho roku nás čaká zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Zmeny sa dotknú občanov, predajcov, zberových spoločností a najmä výrobcov. Ste pripravení?

Časť triedeného zberu bude financovaná cez zálohový systém, prostredníctvom ktorého budú môcť spotrebitelia nosiť plastové fľaše a hliníkové plechovky do obchodov. Na Slovensku sa už inštalujú zálohovacie automaty v predajniach, či už ide o reťazce alebo menšie potraviny, a prebieha intenzívna komunikácia s výrobcami aj dovozcami. 

Odpadové hospodárstvo je totiž veľmi komplexné a týka sa od spotrebiteľov, cez zberové spoločnosti, samosprávy, výrobcov a ich rozšírenej zodpovednosti a ďalšieho množstva subjektov až po skládky a spaľovne.  

„Zmenou budú ovplyvnené aj zberové spoločnosti a dodávateľsko-odberateľské vzťahy,“ vysvetľuje Ronald Blaho zo spoločnosti ASEKOL SK. Ide nielen o zmenu toku  časti odpadového materiálu, ale je to komplexná zmena, ktorá bude mať vplyv aj na spotrebiteľské zvyklosti.

Jeden príklad z praxe – ak sme boli doteraz zvyknutí PET fľaše stláčať, budeme sa to musieť opäť odučiť. Ak nechceli „odpadári“ voziť vzduch, učili nás stláčať fľaše. O necelé štyri mesiace sa však budú fľaše nosiť do obchodov vyrovnané.

V roku 2022 začne zároveň vo väčšom meradle fungovať informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH). ISOH má veľký význam najmä z hľadiska sledovania výrobcov a ich povinnosti financovať systém rozšírenej zodpovednosti, ako aj evidencie všetkých tokov odpadových materiálov v odpadovom hospodárstve. Samozrejme to bude znamenať pre všetky dotknuté subjekty povinnosť prostredníctvom  tohto systému oznamovať a vykazovať všetky dáta.

 Pozrime sa zároveň na štatistiky a trendy za ostatné roky, ktorá odpadová komodita rastie najmasívnejšie. Zo všetkých segmentov je to práve elektroodpad. Rastie viac ako komunálny odpad, viac ako plasty, globálne aj na Slovensku, a predstavuje extrémnu záťaž pre životné prostredie. Aj preto je elektroodpad a použité batérie tak často v centre pozornosti zákonodarcov aj spotrebiteľov.

Navyše, do konca septembra je pre výrobcov termín na zmenu organizácie zodpovednosti výrobcov , takže zvažujte aj fakt, aký silný a kvalifikovaný je váš partner práve v týchto oblastiach.

V rozhovore s Ronaldom Blahom sa dozviete:

  • Ako sa pripravujeme na zálohovanie
  • Či sme na dobrej ceste, aby triedený zber rástol
  • Ako to je s elektrozariadeniami a batériami na Slovensku. Plnia sa zákonné ciele zberu, zhodnotenia a recyklácie?
  • Prečo hľadať pozitíva v kontroverznom zákone
  • A či by mohlo dostať Slovensko aspoň pomyselnú medailu za nakladanie s odpadom

ASEKOL SK aktívne pôsobí na slovenskom trhu odpadového hospodárstva už jedenásť rokov, v súčasnosti ako organizácia zodpovednosti výrobcov. V roku 2010 začínal s elektrozariadeniami a elektroodpadom, tri roky nato pribral do portfólia batérie a akumulátory a pred dvoma rokmi vstúpil aj na trh obalov a neobalových výrobkov. Patrí do holdingovej štruktúry v Českej republike, na Slovensku a v Poľsku a zasahuje aj Nemecko, Rakúsko, Balkán a ostatné krajiny Európy, odkiaľ pochádzajú klienti ASEKOLu.

01 - Modified: 2021-09-09 12:18:19 - Feat.: 0 - Title: Skúsenosti a znalosti sú nenahraditeľné. Nepopáľte sa
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 02:49